Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

MASVEIDA ATLAIŠANAS. Pirmie upuri uz mikronodokļa kapakmens

© Ekrānšāviņš no avīzes

Neraugoties uz sabiedrības protestiem, Saeimas deputātu vairākums nolēmis pielikt punktu mikrouzņēmumu nodoklim (MUN) 2018. gada 31. decembrī. Tiem, kuri šo nodokļa režīmu vēlēsies izmantot atlikušo laiku, jārēķinās ar 97,16 eiro lielu maksājumu valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās (VSAOI) par katru uzņēmumā nodarbināto, bet nākamgad šis nodoklis jau varētu būt 125 eiro par katru strādājošo

Gaidot izmaiņas, daļa uzņēmumu jau ir samazinājuši strādājošo skaitu, bet daļa vēl līdz vakardienai cerēja, ka tautas kalpi apdomāsies. Rīgas domes mērs Nils Ušakovs (S) vietnē Twiter publicējis Latvijas propāna gāzes valdes locekļa Aleksandra Siņegubova Rīgas domei iesniegto vēstuli, kurā norādīts, ka uzņēmums plāno pārtraukt darba attiecības ar aptuveni 185 tajā strādājošiem tirdzniecības aģentiem, ņemot vērā nākamgad plānotās izmaiņas sociālo iemaksu iekasēšanā. Latvijas propāna gāzes tirdzniecības aģentu darba specifika ir tāda, ka viņi nodarbojas ar sadzīves gāzes balonu pārdošanu pēc nepieciešamības, ļaujot savā privātajā teritorijā uzstādīt uzņēmumam piederošo gāzes balonu glabāšanas konteinerus. Tā kā pircēju plūsma nav tik intensīva, lai aģents būtu nodarbināts astoņas stundas dienā, attiecīgi arī samaksa par darbu nesasniedz minimālo algu. Tirdzniecības aģentu mēneša atlīdzības diapazons svārstoties no viena līdz 100 eiro atkarībā no mēnesī pārdoto gāzes balonu daudzuma. Lielākajai daļai šo tirdzniecības aģentu propāna gāzes pārdošana ir papildu ienākumu gūšanas veids, kas, stājoties spēkā likuma izmaiņām, iespējams, būs liegts.

Lai gan mikrouzņēmumu nodokļa režīms beigs pastāvēt 2018. gada 31. decembrī, trešdien Saeima nolēma, ka uzņēmējdarbības uzsācēji mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmam varēs pieteikties tikai līdz nākamā gada 30. jūnijam. Savukārt līdz 2018. gada 15. decembrim visiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem būs jāpārreģistrējas kādā no citiem pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem, ja viņi vēlēsies turpināt darboties. Iespējams, līdz tam laikam būs radīts kāds jauns nodokļa režīms jauniem un maziem uzņēmumiem.

Vienlaikus ar minimālā VSAOI objekta ieviešanu, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, tiks samazināta mikrouzņēmumu nodokļa likme no pašreizējiem 9% līdz 5%. Taču Swedbank aprēķinājusi, ka pat ne visiem aktīvi darbojošamies uzņēmumiem tas būs izdevīgi. Uzņēmumam, kura apgrozījums gadā ir 10 000 eiro un kurā ir nodarbināts viens darbinieks, mikrouzņēmuma nodokļos nākamgad būs jāsamaksā aptuveni 766 eiro vairāk nekā šogad. Savukārt uzņēmumam ar 100 000 eiro apgrozījumu un pieciem darbiniekiem nodokļos samaksājamā summa pieaugs par 1830 eiro. Ieguvēji no nodokļa izmaiņām varētu būt tie uzņēmumi, kuri strādā ar lielu apgrozījumu, nodarbinot ne vairāk kā trīs darbiniekus.

Likumdevēji nepieciešamību pēc minimālā sociālā nodokļa skaidro ar darba ņēmēju sociālo neaizsargātību, savukārt mikrouzņēmumu nodokļa galu ar vēlmi izskaust negodprātīgu nodokļu optimizāciju. Finanšu ministrija (FM) uzsver, ka viens darba ņēmējs var būt darba attiecībās ar vairākiem MUN maksātājiem, un 2015. gada deviņos mēnešos no visiem darba ņēmējiem 9,4% bija vismaz vienu mēnesi darba attiecībās ar vairākiem MUN maksātājiem. Piemēram, viens darba ņēmējs 2015. gada deviņos mēnešos vienlaikus bija darba attiecībās ar 28 MUN maksātājiem.

Patlaban |Latvijā ir reģistrēti 50 000 mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, un šim skaitam ir tendence pieaugt. 2016. gada pirmajā pusgadā MUN maksātāji ir deklarējuši apgrozījumu 327,3 miljonu eiro apmērā, kas, salīdzinot ar 2015. gada pirmo pusgadu, ir par 25,1 miljonu eiro jeb 8,3% vairāk. Šo nodokļu maksātāju aprēķinātais mikrouzņēmumu nodoklis šā gada pirmajā pusgadā ir bijis 29,6 miljonus eiro liels, kas ir par 2,3 miljoniem eiro jeb 8,3% vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā.