Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Modernā laboratorijā simulēs operācijas

MODERNI. Traumatoloģijas un ortopēdijas Pētniecības un endoprotēžu reģistra vadītājs Sergejs Zadorožnijs iepazīstina ar jaunās Ortopēdijas laboratorijas iespējām © F64

Lekcijām, praktiskām nodarbībām un pētnieciskiem nolūkiem Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultāte ir izveidojusi mūsdienīgu Ortopēdijas laboratoriju.

«Ortopēdijas laboratorija, kurā katru gadu studēs un pētniecības darbus izstrādās vairāk nekā 150 Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes ārstniecības studentu, rezidentu un jauno pētnieku, ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas medicīnas izglītībā,» uzsver Medicīnas fakultātes dekāns, asociētais profesors Valdis Folkmanis, «esam gandarīti, ka, pateicoties uzņēmuma Mikrotīkls un Latvijas Universitātes fonda atbalstam, tiks nodrošināta diagnostikas izmeklējumu pieejamība universitātes mācībspēkiem un studentiem.» Ortopēdijas laboratorija izveidota par uzņēmuma Mikrotīkls ziedojumu, un tā izmaksāja 36 000 eiro.

«Laboratorijā studenti apgūs prasmes, kā pareizi analizēt radioloģiskos izmeklējumus, izmantojot moderno tehnoloģiju priekšrocības - tādas kā kontrastu maiņa, attēla palielināšana, kalibrēšana un precīza mērījumu veikšana,» stāsta Traumatoloģijas un ortopēdijas Pētniecības un endoprotēžu reģistra vadītājs Sergejs Zadorožnijs. Pateicoties mediCAD programmatūrai, kuru Ortopēdijas laboratorijai uzdāvinājusi vācu kompānija Hectec Gmbh., būs iespējama pat ortopēdisko operāciju etapu simulācija un implantu plānošana.

Līdz šim mācību procesā bieži tika izmantotas radioloģisko izmeklējumu filmu izdrukas un studentiem nebija pieejama mūsdienīga informācija par jaunākajām tehnoloģiskajām iespējām izmeklējumu digitālā apstrādē, piemēram, 3D rekonstrukcijas, iespēja iemācīties analizēt radioloģiskos izmeklējumus tā, kā to dara ārsti ikdienā. Jaunajā laboratorijā būs iespējams automatizēt vizuālās diagnostikas izmeklējumu apriti, izveidot vienotu un drošu datubāzi, lietotāju piekļuves un pārvaldības sistēmu. Laboratorijas atklāšanā piedalījās LU prorektors eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā profesors Valdis Segliņš, Medicīnas fakultātes vadība, traumatologs ortopēds profesors Konstantīns Kalnbērzs, Mikrotīkla un Hectec Gmbh pārstāvji, kā arī LU fonda vadība.