Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Gudrona dīķu sanācijas projektu sola pabeigt ātrāk

© F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) sola, ka Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekts tiks pabeigts ātrāk par noteikto.

Patlaban sanācijas projekta pabeigšanas termiņš ir noteikts līdz 2023.gadam, tomēr ministrs šodien Latvijas Radio pauda, ka darbi tiks pabeigti ātrāk par prognozēto. Kā iespējamo termiņu viņš minēja 2020.gadu.

Politiķis informēja, ka iepirkuma konkurss par atlikušo sanācijas darbu veikšanu ir noslēguma stadijā - ir pieteikušās trīs kompānijas, tostarp starptautiskas, un pašlaik notiek pretendentu izvērtēšana. Būtiski esot, ka šie pretendenti ir ar pieredzi sanācijas darbu veikšanā, uzsvēra ministrs.

Grūtības gan esot ar nepieciešamās informācijas saņemšanu, jo ārvalstīs ir cita likumdošana, tāpēc šis process ir aizkavējies. Tomēr, visticamāk, nākamgad varētu noslēgt līgumu ar darbu izpildītāju, prognozēja ministrs.

Jau ziņots, ka dažādu problēmu dēļ Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbi ir aizkavējušies. Darbu laikā atklājās, ka gudrona ķīmiskais sastāvs ir citāds nekā sākotnēji konstatētais, un tas apgrūtināja sanāciju un sadārdzināja projektu.

Līgums par sanācijas veikšanu tika noslēgts ar "Skonto būvi", taču aizvadītajā vasarā Valsts vides dienests (VVD) līgumu ar "Skonto būvi" pārtrauca. Dienests nolēmis meklēt jaunu sanācijas darbu veicēju, kas turpinās un pabeigs vietas attīrīšanu. Savukārt "Skonto būve" pauda nostāju, ka līguma izbeigšana ir prettiesiska, un vērsās tiesā.

VVD februāra beigās izsludināja sarunu procedūru par Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbu veikšanu. Konkursā pieteicās kāda beļģu kompānija, personu apvienība no Latvijas un uzņēmums "A.C.B." ar apakšnieku no Vācijas MUEG.

Saskaņā ar jaunāko informāciju sanācijas projekta pabeigšanas indikatīvās izmaksas varētu būt 26-29 miljoni eiro. No šiem līdzekļiem 11,6 miljoni eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, bet 14 miljoni - virssaistību jeb valsts budžeta finansējums.