Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Čakšai savs redzējums par veselības aprūpes finansējumu

© f64/ Ilze Zvēra

Veselības ministrija (VM) varētu izstrādāt likumprojektu, kurā tiktu noteikts konkrēts finansējuma pieaugums veselības aprūpei.

Šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti iztaujāja veselības ministri Andu Čakšu par plānotajām reformām veselības aprūpē. Runājot par finansējumu veselības aprūpei, Čakša norādīja, ka pati sistēma Latvijā ir izstrādāta labi, tomēr tai pietrūkst finansējuma. Ministre arī prezentēja savu redzējumu par veselības aprūpes finansēšanas modeļa maiņu, tai skaitā to, ka finansējumam medicīnai līdz 2023.gadam jāpieaug līdz 14% no valdības kopējiem tēriņiem. Šobrīd veselības aprūpei tiek atvēlēti aptuveni 10% no valdības tēriņiem, tomēr vairākas starptautiskas organizācijas ir norādījušas, ka finansējumam būtu jābūt vismaz 12% no valdības izdevumiem.

Saeimas deputāts Romualds Ražuks (V) gan pauda bažas par finansējuma pieaugumu veselības aprūpei, norādot, ka, lai gan pat likumā jau 2000.gadā tika noteikts, ka aizsardzībai jāatvēl 2% no iekšzemes kopprodukta, vajadzēja ļoti ilgu laiku, lai tas vispār "izkustētos".

Savukārt Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs (S) rosināja VM sagatavot likumprojektu par finansējuma pieaugumu veselībai. Viņš norādīja, ka ministre var rakstīt dažādus plānus par finansējuma pieaugumu, tomēr, ja tas netiks nostiprināts likumā, tad rezultāti var izpalikt. Klementjevs bija drošs, ka tad, ja Čakša nāks ar šādu likumprojektu, Saeimas vairākums to atbalstītu.

Veselības ministre norādīja, ka apsver šādu iespēju. Pēc sēdes Čakša aģentūrai LETA sacīja, ka viņa jau tagad apsver iespēju izstrādāt šādu likumprojektu par konkrēta finansējuma pieauguma paredzēšanu veselības aprūpei, tomēr pie šī jautājuma darbs varētu sākties pēc finansēšanas modeļa apstiprināšanas un citām reformām, kas saistītas ar veselības aprūpes sistēmas pārvaldīšanu.