Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Soda par prostitūciju, par publisku seksu - ne

© F64

Par publisku seksu var nesodīt, ja tavs seksa partneris ir prostitūta, tas secināms pēc gadījuma Grīziņkalnā, Rīgā. Par seksa pakalpojuma sniegšanu kādam vīrietim sievietei sastādīts administratīvā pārkāpuma akts – par pārkāpumu draud naudas sods līdz pat 700 eiro. No divām personām, kuras nodarbojušās publiski ar seksu, soda tikai sievieti, jo viņa atklājusi, ka seksa pakalpojumu sniegusi par maksu, un to darīt publiski nav atļauts. Ar seksu nodarboties publiski vispār nav atļauts, taču vīrietim nekāds sods, pat ne brīdinājums, nedraud.

Pēc kāda, iespējams, garāmgājēja, informācijas Rīgas Pašvaldības policija no Operatīvās vadības biroja uzzināja, ka Rīgā, Grīziņkalnā, svētdienas rītā divas personas «ļāvušās seksuālām aktivitātēm». «Ierodoties notikuma vietā, pamanīta sieviete, kura vīrietim sniedza seksuāla rakstura pakalpojumu - minetu,» ziņo Rīgas Pašvaldības policijas speciāliste Lāsma Zemene. Pārrunu laikā sieviete atzinās, ka vīrietim sniegusi seksuālā rakstura pakalpojumu par naudu. Par savām darbībām viņa saņēmusi 20 eiro. Sievietei sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpšanu. Likums paredz, ka par prostitūcijas pakalpojumu sniegšanu publiskās vietās personai uzliek sodu no 350 līdz 700 eiro.

«Prostitūcija nav aizliegta, taču saskaņā ar noteikumiem personai atļauts piedāvāt vai sniegt seksuālos pakalpojumus par maksu tikai dzīvojamā telpā, kas ir tās īpašums vai par kuru noslēgts īres līgums,» uzsver L. Zemene. Seksuālo pakalpojumu saņemšana nav aizliegta, izņemot gadījumus, ja dzīvoklis, kurā tas notiek, atrodas tuvāk par 100 metriem no skolas vai baznīcas, ja dzīvoklī ir nepilngadīgie un ja pret to iebilst citas personas, kas dzīvo šajā dzīvoklī. No noteikumu teksta izriet, ka sniegt uz ielas seksuālos pakalpojumus nedrīkst, bet saņemt tos drīkst.

Uz jautājumu, kāpēc abas personas, kuras, kā policija konstatēja «ļāvušās seksuālām aktivitātēm», nav sauktas pie atbildības, piemēram, par sīko huligānismu, kam sekss uz ielas tiek pielīdzināts, policijas pārstāve saka: ja viena no personām ir prostitūta, tad tas ir prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpums, lai arī tur ir publisks sekss. «Atbildību šajā gadījumā nes persona, kas sniedz seksuālos pakalpojumus,» tā L. Zemene. Arī sodi būtiski atšķiras - prostitūtu var sodīt no 350 līdz 700 eiro (soda apmērs esot atkarīgs, vai pirmo reizi pieķerta uz ielas, vai reibumā, vai atzīstas pārkāpumā), savukārt par seksu publiskā vietā - no 70 līdz 350 eiro, tātad sods divas reizes mazāks. Arī brīdinājumu seksa pircējiem izteikt nevarot.

Resursu centra sievietēm Marta valdes locekle Iluta Lāce spriež - pēc noteikumiem pareizi, ka vīrietis netika saukts pie atbildības, bet tomēr netaisnīgi, jo netaisnīgs ir prostitūcijas regulējums pēc būtības, kas atbildību uzliek tikai vienai pusei. «Aizliegts sniegt seksuālos pakalpojums, bet saņemt publiski drīkst,» uz zināmu noteikumu absurdu norāda eksperte, uzsverot, ka noteikumi aizliedz pirkt seksu no cilvēktirdzniecības upuriem, tāpēc viņai ir jautājums - vai un kā policija pārliecinājās par to? «Uzliekot naudas sodu vienai personai, kura tiek izmantota, mēs neprasām nekādu atbildību no tiem, kuri iesaista, izmanto, organizē un pelna,» saka I. Lāce, «uzliekot sodu, mēs arī savelkam ciešāku šo apli, lai sieviete no prostitūcijas neizkļūtu, mēs nekādi nepalīdzam sievietēm.»

Pēc Rīgas pašvaldības policijas datiem, šāgada astoņos mēnešos par prostitūcijas noteikumu pārkāpšanu sastādīti 106 protokoli.