Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Olimpiskās komandas klupšanas akmeņi

© Scanpix

Šīs olimpiskās spēles (OS) Latvijas komandai nebija tās veiksmīgākās, lai gan tajā bija vairāki dimanta kaluma sportisti – arī Eiropas un pasaules čempionātu uzvarētāji. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadība uzskata, ka turpmāk, veidojot komandu, vairāk būtu jāņem vērā olimpiskās sezonas rādītāji, nevis citās augstāka vai zemāka līmeņa sacensībās gūti tituli.

LOK vadība Saeimas Sporta apakškomisijas sēdē atzina, ka kopumā sportistu sniegums bijis apmierinošs. Salīdzinot ar iepriekšējām spēlēm, rezultāti neesot neko sliktāki: pirmās sešas vietas ieguvuši trīs sportisti, arī pārējās vietās nav bijušas ievērojamas izmaiņas. Tomēr, kā uzsvēra LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, vairāki sportisti uz viņiem liktās cerības neesot attaisnojuši. Tai pašā laikā labi nostartējuši tie, kas ir krietni mazāk titulēti un pieredzējuši, piemēram, svarcēlāja Rebeka Koha. Iemesli ne tik veiksmīgajam sniegumam ir vairāki: gan veiksme nestāvēja klāt, gan psiholoģiskā sagatavotība pievīla, gan disciplīna dažam labam sportistam piekliboja un arī pieredzes pietrūka, jo daudzos sporta veidos notikusi paaudžu maiņa, tāpēc komanda bijusi gados ļoti jauna. Tas ļaujot cerēt, ka ar laiku sniegums varētu kļūt stabilāks un uzlaboties rezultāti. Jo nevar vainot atbalsta trūkumu - tas esot gan no valsts, gan privāto investoru puses. 2016. gadā Latvijas olimpiskās vienības sportisti kopumā saņēmuši vairāk nekā 700 000 eiro, piemēram, Laurai IkaunieceiAdmidiņai piešķirti 56 000 eiro, R. Kohai - vairāk nekā 22 000 eiro, Zigismundam Sirmajam - 11 640 eiro, taču tas neesot viss, jo šai summai vēl jāpieskaita federācijas, sponsoru, starptautisko atbalstītāju nauda, arī komercsacensībās nopelnītais, skaidroja LOK prezidents. Arī treneriem paredzētais finansējums nav mazais: vairāk nekā 213 000 eiro. Tāpat 12 federācijas nevarot žēloties par līdzekļu trūkumu - to rīcībā nonākuši gandrīz pusmiljons eiro!

LOK problēmas saskata ne tikai sportistu un treneru darītajā vai nepadarītajā, pie vainas bijuši arī citi klupšanas akmeņi. Lūk, arī sociālie tīkli, ļoti iespējams, mazinājuši olimpiskās vienības koncentrēšanās spējas: dalībnieku rīcībā spēļu organizatori nodevuši mobilos tālruņus, un darbošanās sociālajos tīklos notikusi gan agri no rīta, gan vēlu vakarā, gan arī pirms sacensībām. A. Vrubļevskis iemeta akmeni arī mediju dārziņā, kuri jau pirms spēlēm «sakarināja medaļas daudziem sportistiem», ko nedrīkstot darīt, jo «mūsu uzdevums nav pavēlēt iegūt godalgas». Izraisījās debates par to, ko un kā vajadzējis atspoguļot 26 mediju pārstāvjiem, kas bijuši Rio. LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers norādīja, ka nepietiekami izskanējis smaiļotāja Alekseja Rumjanceva sniegums, ne arī sporta veids kopumā. Diemžēl pirms spēlēm neviens LOK neesot vaicājis padomu, kā labāk parādīt olimpiādē notiekošo. LOK tika nostādīta fakta priekšā, ka brauks tie un tie preses pārstāvji.

LOK viceprezidents Einars Fogelis uzsvēra, ka, piešķirot valsts finansējumu olimpiskajā ciklā, nav definēts valsts pasūtījums attiecībā uz sasniegumiem olimpiskajās spēlēs Rio. Arī par rezultātiem LOK un IZM esot atšķirīgi viedokļi. Viņš piebilda, ka LOK detalizēts vērtējums par dalību OS tiks sniegts ziņojumā šā gada 30. septembrī.