Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Spriežot par izmaiņām sporta atbalsta sistēmā, IZM kā ilgtermiņa risinājumu saredz darba līgumu slēgšanu ar sportistiem

© Romāns Kokšarovs / F64

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas palikt pie kārtības, kad ar sportistiem tiek slēgts darba līgums, deputātiem apliecināja IZM Sporta departamenta direktora pienākumu izpildītājs Juris Zīvarts.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijā pirmdien sprieda par izmaiņām LOV sportistu atbalsta sistēmā. Deputātus interesēja arī IZM un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) redzējums par turpmāko.

"Es pilnībā atbalstu to, ka ir šīs sociālās garantijas un [ar sportistiem] tiek slēgti darba līgumi. Tomēr gribētos ieskicēt nākotnes rāmi, lai saprastu, vai pēc gada mēs atkal veidojam kaut ko pa jaunam, vai šis ir ilgtermiņa risinājums un ir tikai jāpieslīpē detaļas," sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV). Viņam esot zvanījuši sportisti un interesējušies, kā noritēs pārejas periods.

Zīvarts apliecināja, ka IZM gribētu turpināt sākto un šāds signāls nodots arī sportistiem. Vienlaikus esot jāņem vērā ģeopolitiskā situācija un pieejamais finansējums.

Arī LOK pauda līdzīgu nostāju, uzsverot, ka vismaz četru gadu olimpiskā cikla ietvarā svarīga ir stabilitāte. Tā sniedz sportistiem pārliecību par to, ka "viņu konkrēts ieguldījums sniegs konkrētus rezultātus". Turpretim katra pārmaiņa sportistiem rada "nevajadzīgu stresu".

Apakškomisijas sēdē izskanēja arī aicinājums kontrolēt jauno sportistu veselību.

Zīvarts informēja deputātus, ka plānota tikšanās ar Veselības ministriju un ir "projektu līdzekļu iezīmes", ko varētu piesaistīt, lai iegūtu datus par bērnu, sākot no deviņu gadu vecuma, veselības stāvokli.

Tāpat IZM kopā ar Vides aizsardzības un reģionālo ministriju (VARAM) sākusi darbu pie tā saucamās bērnu reģistra izveides. Tā iecerēta kā kartotēka, kur varēs piesaistīt informāciju, kādus sporta veidus bērns apmeklē. Medicīnas personāls varēs kontrolēt, vai bērnam nav pārslodzes. Vienlaikus Zīvarts nenosauca, cik ilgā laikā reģistru varētu izstrādāt.

Deputātus interesēja arī sportistu veselības apdrošināšana. LOV informēja, ka otro gadu konkursā piesakās tikai apdrošināšanas sabiedrība "Balta". Taču apdrošināšana nenosedz visas nepieciešamās izmaksas. Daudzus pakalpojumus, tostarp medikamentus, LOV nodrošina paši. Sportistiem pieejama apdrošināšana arī Eiropas valstīs un valsts slimnīcās. Līgumos ar sporta federācijām atrunāta obligāta ceļošanas apdrošināšana.

Jau ziņots, ka ar šo gadu ir apstiprināts jaunais finansēšanas modelis un LOV atsāk slēgt sadarbības līgumus ar sporta veidu federācijām, sportistiem un treneriem.