Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Apvienotā Nordea un DNB – otra lielākā banka Latvijā

© F64

Apvienojoties Nordea un DNB bankai, pēc pusgada Baltijā, arī Latvijā, darbu sāks jauna banka. Pēc aktīviem tā būs otrā lielākā banka Latvijā. Jaunā banka tiks reģistrēta Igaunijā, bet Latvijā un Lietuvā būs tās filiāles.

Apvienošanās darījums ir atkarīgs no normatīvajos aktos paredzētajiem nosacījumiem un apstiprinājumiem, piemēram, banku apvienošanu vēl vērtēs Konkurences padome un Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Plānots, ka pozitīvu atzinumu rezultātā darījums par jaunas bankas izveidošanu tiks slēgts nākamā gada 2. ceturksnī. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - Nordea un DNB - darbosies atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi. «Tāpēc esošajiem Nordea un DNB klientiem nav jāraizējas par nākotni. Savukārt uzsākot darbu jaunai bankai, varēsim piedāvāt vēl labākus produktus un pakalpojumus,» teica DNB Baltijas organizācijas vadītājs Mats Vermelins. Tiesa, banku esošie klienti par gaidāmajām pārmaiņām netiek atstāti neziņā. M. Vermelins uzsvēra, ka abu banku speciālisti ir gatavi atbildēt uz klientu jautājumiem, turklāt vismaz Nordea klienti, kuru dati bija bankas rīcībā, jau vakar darba dienas sākumā saņēma īsziņu ar informāciju par gaidāmajām pārmaiņām.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, jaunā banka pēc aktīvu apjoma būtu otrā lielākā banka Latvijā, tiem sasniedzot 5,3 miljardus eiro. Pirmā ceturkšņa beigās Nordea Latvijā bija 5. lielākā banka, DNB - 7. lielākā banka.

Nordea bankas vadītāja Baltijas valstīs Inga Skisakera lēš, ka pēc apvienošanās jaunās bankas tirgus daļa kredītu izsniegšanā Latvijā sasniegs 30%, Lietuvā - 29%, Igaunijā - 22%. Viņa ar neslēpa, ka tālākā nākotnē apvienotās bankas mērķis ir kļūt par Baltijas tirgus līderi.

Pagaidām nav zināms jaunās bankas nosaukums, taču tas, ka tā tiks reģistrēta Igaunijā, jau ir izlemts. «Lēmums reģistrēt jauno banku Igaunijā pieņemts, uzklausot darījuma padomniekus, kuri, izvērtējot operacionālo, juridisko un nodokļu sistēmu Baltijas valstīs, kā piemērotāko vietu jaunās bankas reģistrācijai norādījuši Igauniju,» atzina I. Skisakera. Arī līdz šim Latvijā Nordea darbojās kā filiāle.

Nordea un DNB jaunajā bankā būs vienādas balsstiesības, taču dažāds ekonomisko īpašumtiesību sadalījums, kas tiks balstīts uz esošo uzņēmuma kapitāla vērtību un kopējo ieguldījumu jaunajā bankā darījuma slēgšanas brīdī. Abas bankas uzskata, ka, apvienojot spēkus, veiksmīgi papildinās viena otras darbību. Nordea šo gadu laikā guvusi pārliecinošas pozīcijas lielo uzņēmumu segmentā, savukārt DNB sevi pierādījusi kā spēcīgu tirgus spēlētāju mazo un vidējo uzņēmumu segmentā. Apvienojot abu banku biznesa operācijas, jaunā banka kļūs par lielāku un ietekmīgāku spēlētāju arī privātpersonu apkalpošanā. Turklāt jaunajai bankai būs plašāka pieejamība un ģeogrāfiskais izvietojums, ņemot vērā Nordea spēcīgās pozīcijas Igaunijā un DNB - Lietuvā, kā arī līdzvērtīgas pozīcijas Latvijas tirgū. Nordea un DNB organizācijās Baltijas valstīs šobrīd strādā 1300 un 1800 darbinieku, kopējam aktīvu apjomam sasniedzot 13 miljardus eiro.

***

VIEDOKĻI

Mārtiņš Bičevskis, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents:

- Apvienojot Nordea bankas un DNB bankas darbību Latvijā, izveidosies ļoti ietekmīgs finanšu tirgus spēlētājs ar attiecīgi lielāku finanšu jaudu un veicinās konkurenci finanšu pakalpojumu jomā. Par banku konsolidāciju Latvijā ir runāts jau gadiem, un nu to redzam darbībā.

Ieva Tetere, SEB bankas vadītāja:

- Ņemot vērā ierobežoto informāciju un faktu, ka abu banku apvienošanās Baltijā vēl tikai priekšā, grūti dot pilnvērtīgu vērtējumu šobrīd. Laiks un praktiska jaunās organizācijas darbības uzsākšana dos atbildes uz visiem jautājumiem. SEB banka Baltijas valstīs turpina savu stratēģiju būt par vadošo banku lielo uzņēmumu segmentā un spēcīgu tirgus dalībnieku, lai apkalpotu mazos un vidējos uzņēmumus, kā arī privātpersonas, nodrošinot klientiem pasaules līmeņa servisu. Jūtamies stabili un ar izaugsmes ambīcijām.