Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kapitāls apvieno Bite un Baltcom

© Ekrānšāviņš

Par mobilo telekomunikāciju operatora Bite jauno īpašnieku kļuvusī ASV investīciju kompānija Providence Equity Partners (Providence) ieguldījusi naudu arī Latvijas interneta un kabeļtelevīzijas operatorā Baltcom.

Pēc vairāku piedāvājumu izskatīšanas Baltcom ir pieņēmis Providence piedāvāto mezanīna finansējumu, lai palielinātu investīcijas uzņēmuma tālākajā attīstībā. Līdz šim Latvijā reti piesauktais mezanīna aizdevums no citiem aizdevumu veidiem atšķiras ar to, ka netiek prasīta nekustamo īpašumu u.tml. ķīla, bet pietiek ar aizdevēja un aizņēmēja kopīgu izpratni par biznesu. Komercbankas uz šādu izpratni parasti nepretendē un mezanīna aizdevumus neizsniedz.

Mezanīna aizdevumus citkārt organizē valsts kā ekonomikas stimulēšanas rīku.

Cik saprotams par konkrēto gadījumu, Providence aizdotās naudas pieskatīšanai paredzēta arī Bite Latvija kļūšana par vienu no Baltcom akcionāriem. Publiskajās datu bāzēs ir informācija, ka SIA Baltcom 2014. gadā apgrozījusi 15,7 miljonus eiro un pabeigusi gadu ar 194 552 eiro lieliem zaudējumiem, bet 2015. gada dati vēl nav pieejami.

Savukārt SIA Bite Latvija pērn apgrozījusi 68,2 miljonus eiro un bruto peļņā uzrāda 14,6 miljonus eiro. Darījuma dalībnieki pārliecinoši runā par darījuma izdevīgumu visām iesaistītajām personām.

Jaunie darījumi kaut netieši apliecina Latvijas lielākā interneta un televīzijas pakalpojumu operatora Lattelecom valdes priekšsēdētāja Jura Gulbja daudzkārt aizstāvēto telekomunikāciju uzņēmumu apvienošanas ideju. Providence ir nopirkusi Latvijā un Lietuvā strādājošo mobilo sakaru operatoru Bite un apņēmusies nopirkt Igaunijas lielākā kabeļtelevīzijas operatora un platjoslas interneta pakalpojumu sniedzēja Starman akciju kontrolpaketi. Igaunijas kompānijai jau pieder arī Lietuvas otrs lielākais interneta un kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējs Cgates.

Atbilstoši J. Gulbja izpratnei, vajadzēja saplūdināt Latvijas valstij piederošos kapitālus Lattelecom un LMT, taču Latvijas valdība aprobežojās ar lēmumu piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu un veikt makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar Lattelecom un LMT valsts kapitāla daļām.