Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Vai arī "Baltcom" plāno atteikties no Krievijas TV kanālu retranslācijas?

© Jānis Saliņš/F64 Photo Agency

Telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs "Baltcom" neplāno atteikties no Krievijas televīzijas kanālu "Pirmais Baltijas kanāls" ("PBK"), "NTV Mir", "Ren TV Baltija", "Kinokomediya" un "Kinomiks" retranslācijas, apliecināja "Baltcom" komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Jekaterina Ivanova.

Viņa uzsvēra, ka "Baltcom" ievēro valsts institūciju un tiesībsargājošo iestāžu norādījumus, un patlaban uzņēmuma rīcībā nav oficiālas informācijas, kas liecinātu par šo piecu kanālu nelikumību vai saistībām ar sankcionētām personām.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka neskaidrību par TV kanālu pārstāvības tiesībām un bažām par sankciju režīma neievērošanu, telekomunikāciju uzņēmums SIA "Tet" no 1.februāra pārtraucis "PBK", "NTV Mir", "Ren TV Baltija", "Kinokomediya" un "Kinomiks" retranslāciju, aizvietojot tos ar citiem līdzvērtīgiem TV kanāliem.

Neskatoties uz ilgstošiem un vairākkārtējiem informācijas pieprasījumiem, "Tet" nav pieejama juridiski pamatota informācija par TV kanālu "PBK", "NTV Mir", "Ren TV Baltija", "Kinokomediya" un "Kinomiks" retranslācijas tiesību izplatītājiem Latvijā. Līdz ar to nav iespējams veikt pienācīgu risku izvērtējumu, kā to pieprasa piemērojamie likumi (tostarp Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma un Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likuma izpratnē). Televīzijas kanālu izplatītājs ir SIA "Tem LV" - viens no SIA "Baltijas mediju alianses" uzņēmumiem.

Vēstīts arī, ka Rīgas tiesas apgabala prokurors Aldis Lasmanis ir uzrādījis apsūdzību "Baltijas mediju alianses" līdzīpašniekam Oļegam Solodovam un viņa līdzgaitniekam Margusam Merimā kriminālprocesā par starptautisko sankciju pārkāpšanu.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA apstiprināja, ka prokurors pērn novembrī uzrādījis apsūdzības divām fiziskām personām. Apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma panta par starptautisko organizāciju un Latvijas noteikto sankciju pārkāpšanu.

Tāpat prokurors lēmis par procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām turpināšanu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Baltcom" 2019.gadā strādāja ar 17, 713 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas zaudējumi saruka 3,1 reizi un bija 620 565 eiro.

Kompānija "Baltcom" reģistrēta 1991.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 69,97 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir mobilo sakaru operators "Bite Latvija", bet patiesā labuma guvēji - Apvienotās Karalistes pilsonis Džons Karls Hāns un ASV pilsonis Džonatans Milsons Nelsons.