Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Lūdz sākt kriminālprocesu pret žurnālistu Tomsonu par naida kurināšanu pret bēgļiem

© F64

Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins (S) vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret Latvijas Radio žurnālistu Aidi Tomsonu, jo uzskata, ka viņš ēterā ir kurinājis nacionālo un etnisko naidu, kā arī raisījis nesaticību, aģentūru LETA informēja deputāta birojā. Tikmēr Latvijas Radio Ētikas komisija nav saskatījusi nekādus pārkāpumus Tomsona rīcībā.

Mamikins Ģenerālprokuratūrā vērsies saistībā ar šī gada 4.marta Latvijas Radio raidījumā "Brīvais mikrofons" Tomsona nolasīto klausītāja vēstuli. Viņaprāt, žurnālista intonācija, lasot vēstuli, ir bijusi nicinoša un vērsta pret bēgļiem. Tāpat politiķis ir nemierā, ka Tomsons tekstu par bēgļu salīdzināšanu ar gliemežiem izlasījis bez komentāriem, turklāt smējies.

Mamikins no šādas attieksmes secinājis, ka žurnālista darbība bijusi vērsta uz nacionāla, etniska naida vai nesaticības izraisīšanu, kas būtu sodāma rīcība.

Reaģējot uz politiķa iesniegumu, Latvijas Radio sasaukta Ētikas komisijas sanāksme, aģentūru LETA informēja Latvijas Radio pārstāve Ilze Zvaigzne. Ētikas komisija secinājusi, ka žurnālists, nolasot klausītāja e-pasta vēstuli, nav pārkāpis viņam saistošo rīcības kodeksu.

Tāpat Latvijas Radio uzskata, ka deputāta rīcība, sākot šādu retoriku par vairāk kā četrus mēnešus iepriekš izskanējušu klausītāja komentāra nolasīšanu ēterā ir ne tikai apzināta sabiedriskās raidorganizācijas darba apgrūtināšana, bet arī mēģinājums ietekmēt sabiedriskā medija saturu, kas nepiedien Eiropas Parlamenta deputāta statusam.