Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Mamikins lūdz Krievijas palīdzību

© Ģirts Ozoliņš/F64

Aizvadītajā nedēļā raidījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" piedalījās Latvijas pilsonis, bijušais žurnālists un politiķis Andrejs Mamikins, kurš pārcēlies uz dzīvi Krievijā.

Mamikins labākajās padomju laika tradīcijās Krievijas iebrukumu Ukrainā dēvēja par "svēto karu", kas vērsts pret nacisma atdzimšanu. Vienlaikus Mamikins lūdza Krievijas palīdzību, lai tā aizstāvētu savus Latvijā dzīvojošos pilsoņus, kurus nenokārtota latviešu valodas eksāmena dēļ Latvija izraidīs no valsts. Protams, ne vārda netika minēts par to, ka tiem Krievijas pilsoņiem, kas eksāmenu nav nokārtojuši, doti vēl divi gadi laika to izdarīt. Mamikins apgalvoja, ka drīzumā šāda izraidīšana attiekšoties uz visiem Krievijas pilsoņiem, arī tiem, kas būs nokārtojuši latviešu valodas eksāmenu, un jau tuvākajā nākotnē šāds liktenis sagaidot visus krievvalodīgos, arī tos, kas ir Latvijas pilsoņi.

Interesanta bija Solovjova reakcija, kas ne visai patika Mamikinam, jo neatbilda viņa interesēm. Proti, Solovjovs sāka klāstīt, ka Krievija noteikti pieņems visus savus pilsoņus - cik labi, ka viņi atgriežas dzimtenē, un viņiem jābūt sajūtai, ka Krievija ir viņu "māte, nevis pamāte". Mamikinu, protams, neinteresē Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu atgriešanās vēsturiskajā dzimtenē, viņa vēlme ir, lai Krievija Latvijā nodarbojas ar savu "tautiešu aizstāvēšanu".

Tādēļ Mamikins raidījumā sāka klāstīt, ka ir ļoti slikti, ka Krievijas pilsoņiem var nākties pamest Latviju, jo "Rīga vienmēr ir bijusi krievu pilsēta".

Šī nav pirmā reize, kad Krievijas propagandisti aģitē par Krievijas pilsoņu atgriešanos vēsturiskajā dzimtenē, kas nebūt nav pa prātam Latvijas "krievvalodīgo interešu aizstāvjiem", jo realitātē vairums Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu nekādā vēsturiskajā dzimtenē atgriezties nekāro.

Solovjova atbilde bija viņam visnotaļ tipiska: tiksim galā ar Ukrainu, tad pievērsīsimies Taivānai un tad pienāks kārta arī Baltijai. Šī atbilde sniedz visai zīmīgu liecību, ka Latvija kā NATO dalībvalsts nav Krievijas fokusā un krievi daudz labprātāk teorētiski reflektē par Taivānu, kur viņu praktiskā rīcība ir stipri ierobežota.