Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Dzelzceļa kravas uztic Svetlanai Bergai

DARBA SVĒTKI. Svetlana Berga (priekšplānā) un Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa pie lokomotīves, kas tika pārbūvēta S. Bergas vadītajā uzņēmumā LDz Ritošā sastāva serviss © Arnis Kluinis

Svetlana Berga kļuvusi par valdes priekšsēdētāju Latvijas dzelzceļa (LDz) koncernā ietilpstošajai SIA LDz Cargo, ko daudzi cilvēki identificē ar visu valsts dzelzceļa uzņēmumu.

Dzelzceļu cilvēki pa īstam pamana tad, kad pa to brauc un aizkavē autotransporta kustību iespaidīgi garš preču vilciena sastāvs. Arī avīzēs LDz visbiežāk piemin saistībā ar pārvadāto kravu tonnām, pēc kuru daudzuma spriež par situāciju LDz un visā Latvijas ekonomikā. Ģeopolitiskie apstākļi tagad iegrozījušies Latvijai nelabvēlīgi, kas izpaužas dzelzceļa kravu plūsmu kritumā. Tas ļauj saprast, cik atbildīgs amats tagad uzticēts S. Bergai.

S. Bergas priekštecis Māris Bremze uzņēmās vadīt LDz Cargo, vienlaikus atrodoties cita valsts uzņēmuma Pasažieru vilciens (PV) valdē. Sākotnēji viņam bija amats vēl arī LDz koncernā. Tas ir loģiski, ka viņš atsakās no citiem darbiem un koncentrējas uz pienākumiem PV, kur jāpaveic lieli uzdevumi ļoti novecojušo pasažieru vilcienu sastāvu atjaunošanā.

S. Berga ir ilglaicīga LDz darbiniece. Šobrīd viņai nākas apvienot divu LDz koncerna uzņēmumu vadīšanu, jo viņa joprojām paliek arī SIA LDz Ritošā sastāva serviss valdes priekšsēdētāja. LDz cer mēneša laikā starp saviem darbiniekiem atrast piemērotu personu LDz Ritošā sastāva servisa vadīšanai.

Sabiedrības uzmanību S. Berga izpelnījās pirms gada, kad arī viņa uzņēmās skaidrot LDz Ritošā sastāva servisa darījumus ar lokomotīvēm, kas vismaz neoficiāli tika minēti kā iemesls toreizējā LDz prezidenta Uģa Magoņa apcietināšanai. LDz sniegtie paskaidrojumi par šiem darījumiem izklausījās pietiekami pārliecinoši, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nākt publiski klajā ar savām versijām nav iedrošinājies joprojām. S. Berga pa to laiku nodarbojās ar maģistrālo dīzeļlokomotīvju modernizācijas uzsākšanu savā uzņēmumā. Pirmo no šādi modernizētajām lokomotīvēm LDz publiski demonstrēja šā gada 20.-22. maijā Rīgā, Krustpilī un Daugavpilī pasākumos, kas bija veltīti Rīgas - Daugavpils dzelzceļā līnijas 155 gadu jubilejai.