Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Atceroties pagātni pirms 75 gadiem

Pirms 75 gadiem šajā dienā čekisti kopā ar vietējās okupācijas varas roklaižām deportēja uz Sibīriju 15 424 Latvijas iedzīvotājus, vispirms nodēvējot viņus par «tautas ienaidniekiem». Šajā kategorijā ietilpa ne tikai spēcīgi, pretoties spējīgi vīrieši, par kuru lojalitāti padomju vara nebija «pārliecināta», bet arī sirmgalvji, grūtnieces, bērni, pat zīdaiņi... Viņu sāpes paliek rūgtā atmiņā © F64

Latvijā atceras komunistiskā genocīda upurus – 1941. gada 14. jūnijā svešumā aizvestos 15 424 Latvijas iedzīvotājus. Šodien tiek atvērta Ilmāra Knaģa grāmata Ne mēs tos laikus izdomājām un notiek sacerējumu konkursa Sibīrijas bērni 1941/Trimdas bērni 1944 laureātu apbalvošana.

Rīgā šajā dienā tradicionāli norisinās piemiņas pasākumi Šķirotavas un Torņakalna dzelzceļa stacijās. Tradīcija ir arī ikgadējais gājiens no Latvijas Okupācijas muzeja Rātslaukumā līdz Brīvības piemineklim, kur pulksten 13 notiek svinīgā goda sardzes maiņa un ziedu nolikšanas ceremonija, kā arī Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes Dievs, Tava zeme deg! atskaņojums. Fonds Sibīrijas bērni aicina apmeklēt ziedu nolikšanas ceremoniju pie pieminekļa Bārenīte Pils laukumā pulksten 12.30. Koncertzālē Lielā ģilde šovakar pulksten 19 skatāms koncertiestudējums Sarkanais vilciens ar Jura Kulakova mūziku. Pulksten 15.30 Rīgas Centrālajā bibliotēkā interesenti tiek aicināti uz filmas Sibīrijas bērni seansu, kurā iekļauti grāmatas Sibīrijas bērni varoņu atmiņu video fragmenti. Kopumā grāmatas divos sējumos ir 740 interviju. Savukārt Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs informē, ka muzeja apskate politiski represētajiem un viņu ģimenes locekļiem ir par brīvu.

Gulbenes novadā atceras un piemin ne tikai svešumā mokām nolemtos izvestos civiliedzīvotājus, bet arī Latvijas armijas virsniekus un karavīrus, kas tika represēti. Pirms 75 gadiem no divām Latvijas armijas virsnieku nometnēm Litenē un tās tuvumā apcietināja un uz Sibīriju deportēja vismaz 430 virsnieku. Šodien Litenes tautas namā notiek starptautiska konference Okupācijas režīma represijas pret Baltijas valstu armiju virsniekiem, notiek atceres pasākums Gulbenes dzelzceļa stacijā un Litenes kapos, bet pulksten 18 Latvijas armijas karavīru nometnes vietā Litenē iedegsies atmiņu ugunskurs, skanēs vīru kopas Vilki dziesmas, būs sarunas ar veterāniem, karavīriem un iedzīvotājiem.

Rīdziniekiem un pilsētas viesiem jāatceras, ka šodien piemiņas pasākumu laikā Latvijas galvaspilsētā noteikti satiksmes ierobežojumi.