Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Belēvičs pārliecināts, ka, nezaudējot ES līdzekļus, izdosies ieviest e-veselības sistēmu

© F64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) ir pārliecināts, ka e-veselības sistēmas projektu izdosies ieviest, nezaudējot Eiropas Savienības (ES) piešķirtos 11,3 miljonus eiro projekta īstenošanai, šodien Saeimas Pieprasījumu komisijā norādīja pats ministrs.

Uz šodienas komisijas sēdi vairāki deputāti bija pieprasījuši Belēvičam sniegt atbildes uz vairākiem jautājumiem saistībā ar e-veselības projekta ieviešanu Latvijā. Opozīcijas deputāti vēlējās noskaidrot, kad būs pieejama e-veselības sistēma, uz ko Belēvičs atbildēja, ka pirmie produkti, proti, e-recepte un e-darba nespējas lapa, būs pieejami no 1.decembra, bet pārējie produkti - no 2017.gada 1.jūlija.

Savukārt uz jautājumu, vai Veselības ministrija (VM) ir pietiekami efektīvi uzraudzījusi e-veselības sistēmas ieviešanu, Belēvičs sacīja, ka šo projektu, sākot ministra darbu, saņēma tāpat kā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecības projektu, kurš bija sliktā stāvoklī. Viņš pērn ir izveidojis šī projekta uzraudzības komisiju, un Belēvičs norādīja, ka projekts tiek uzraudzīts kā vēl nekad.

Tāpat deputāti pieprasīja atbildi uz jautājumu par to, cik liels ir risks, ka nāksies atmaksāt ieguldītos ES līdzekļus 11,3 miljonu eiro apmērā par sistēmas ieviešanu. Veselības ministrs sacīja, ka ministrija velta lielas pūles, lai ieguldīto nebūtu jāatmaksā. Viņš sacīja, ka "pastāv ļoti liela iespēja, ka izdosies, iespējams, arī pilnā apmērā". Viņš gan piebilda, ka par riskiem vairāk varēs runāt tad, kad pienāks noteiktais sistēmas ieviešanas termiņš.

Deputāti arī vēlējās noskaidrot, kuri ir atbildīgie cilvēki par e-veselības ieviešanu. Belēvičs minēja tikai vienu vārdu - bijušo VM valsts sekretāra vietnieci un pašreizējo Nacionālā veselības dienesta vadītāju Mūrmani-Umbraško. Citi vārdi netika nosaukti.

Tomēr deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) uzskatīja, ka Belēvičs neatbildēja uz vairākiem jautājumiem, tostarp nenosauca visus par projekta ieviešanu un uzraudzību atbildīgo vārdus. Tāpat Bondars minēja, ka, tiekoties ar Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakciju, Belēvičs esot apgalvojis, ka par projektu atbildīgs ir viņš. Deputāts arī piebilda, ka sabiedrībai ir tiesības zināt, kuri ir atbildīgi par šī projekta neveiksmēm.