Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Nelolo lielas cerības uz korupcijas drīzu izskaušanu Ukrainā

© Ilustratīva bilde

Korupcija Ukrainā ir ļoti liela problēma un nevajadzētu lolot lielas cerības, ka tā īsā laika posmā tiks izskausta, tā tikšanās laikā Rīgā sprieduši Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāji.

Baltijas valstu un Polijas politiķi Saeimā notikušajā preses konferencē pauda gandarījumu, ka tieši šīs valstis ir vienas no lielākajām Ukrainas atbalstītājām. Tomēr, lai redzētu konkrētu progresu reformu ieviešanā, būs nepieciešama pacietība, viņi atzina.

"Ukraina nevirzīsies ar ļoti lielu ātrumu, tādēļ svarīgi noturēt uzmanību un spiedienu uz Ukrainas politiķiem, lai vārdos izteiktie apgalvojumi un centieni īstenotos konkrētos darbos," žurnālistiem sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V).

Viņas ieskatā situāciju Ukrainā varētu mainīt reformas tiesu sistēmā. Tam piekrita arī Igaunijas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Kalle Pallings, skaidrojot, ka oligarhi manāmi daudzās valstīs, taču tas nenozīmē, ka šāda situācija tiek akceptēta.

"Tā ir problēma, kuras risināšana prasīs laiku. Pastāv cerības, ka jaunie politiķi spēs mainīt situāciju," viņš izteicās.

Skeptisks bija arī Polijas Senāta Eiropas un ārlietu komisijas deputāts Pjotrs Vahs. Viņa ieskatā vismaz pagaidām ir nereālistiski sagaidīt, ka korupcija Ukrainā tiks pēkšņi izskausta, jo valstī ir ievērojama oligarhu sistēma.

"To nav iespējams ātri mainīt. Mums tas ir jāsaprot, bet progress jāmēra solo pa solim," viņš piebilda.