Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Zelta kruķi iegūst Nordea bankas nams Rīgā, četras pašvaldības ēkas un e-biblioteka.lv

© f64

Balvu Zelta kruķis 2009 konkursā par humānāko vietu Latvijā ieguvušas piecas vietas visā Latvijā, kā arī viens virtuāls risinājums.

Rīgā par humānāko ēku atzīta Nordea bankas galvenā mītne Valdemāra ielā, ko projektējis uzņēmums SARMA&NORDE Arhitekti, bet būvējusi Baltic Construction Company. Pārējās ēkas, kuras atzītas par vispieejamākajām, atrodas dažādos Latvijas rajonos un pat nelielos novados. Tas pēc konkursa rīkotāju – invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons vērtējuma ir ļoti pozitīvs rādītājs, kas apliecina, ka labas lietas notiek ne tikai lielpilsētās un, piemēram, galvaspilsētai vēl būtu jāpamācās.

Divus Zelta kruķus iegūst kurzemnieki – dzīvojamā ēka Liepājā (arhitekts Agroprojekts, pasūtītājs Komunālā pārvalde, būvnieks Būve) un teātra nams Jūras vārti Ventspilī (Arhitekta J. Pogas birojs, pasūtītājs Ventspils domes Kultūras centrs, būvnieks ARBO).

Ar Zelta kruķi var lepoties arī sporta un kultūras centrs Kaimiņi Brenguļu pagastā Beverīnas novadā, ko projektējis Agroprojekts, pasūtītājs bijis Brenguļu pagasta padome, bet būvnieks R.K.C.F. Renesanse. Zemgalē balvu ieguvusi Dobeles centrālā bibliotēka (arhitekts ADK Birojs, pasūtītājs Dobeles novada dome, būvnieki L.B.K).

Pirmoreiz šī konkursa vēsturē balva tika pasniegta ne tikai ēkai, bet Ideju foruma E-bibliotēkai, kas ļauj iegūt informāciju arī neredzīgiem cilvēkiem.

Apeirona vadītājs Ivars Balodis atzina, ka arī nākamgad šāds konkurss tiks rīkots, lai arī izskan skepse: vai tad kāds vēl būvē? „ Skumji atzīt, ka apmēram tikai 20 procenti jaunuzcelto vai renovēto ēku atbilst Latvijas likumu normām par vides pieejamību,” secināja I. Balodis, uzsverot, ka tie, kuri dabū šīs balvas patiešām ir parūpējušies, lai viss atbilstu ne tikai likumu normām, bet lai ēkas patiešām būtu humānas – tādas, kurās ikviens cilvēks justos labi.