Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Pēc svētkiem elektroierīcēm var dāvāt otru dzīvi

Eco Baltia vide direktors Jānis Aizbalts cer, ka arī Latvija kādreiz sasniegs Rietumeiropas valstu līmeni sadzīves elektrotehnikas atkritumu apsaimniekošanā un otrreizējā pārstrādē nonāks aptuveni tikpat liels daudzums nolietotās tehnikas, cik tiek pārdots no jauna © F64

Vienas no iekārotākām dāvanām Ziemassvētkos parasti ir jaunākā modeļa mobilais telefons, jaudīgāks dators, plānāks un lielāks televizors, ietilpīgāks ledusskapis nekā esošais un tā tālāk. Pēc priekiem par dāsno Ziemassvētku vecīti ģimenei jādomā, kur likt novecojušās elektroierīces, kuras nomainījuši jaunāki un labāki modeļi.

Eco Baltia vide piedāvā nolietoto elektrotehniku Rīgā un tās apkārtnē savākt bez maksas. Turklāt, izdarot to līdz nākamā gada 17. janvārim, visi, kas pa telefonu 27737611 būs pieteikuši elektrotehnikas savākšanu un izvešanu, piedalīsies dāvanu karšu izlozē, katras 100 eiro vērtībā, jaunas elektrotehnikas iegādei.

Rīgā un apkārtnē savāc bez maksas

Tirdzniecībā ar katru gadu nonāk arvien vairāk jaunas elektrotehnikas, taču, kā Neatkarīgajai stāstīja Eco Baltia vide direktors Jānis Aizbalts, Latvijā tikai neliela daļa no lietotās tehnikas nonāk otrreizējā pārstrādē. Pārējais vai nu tiek izmests sadzīves atkritumos, tādējādi nevajadzīgi pildot atkritumu poligonus, vai krājas šķūnīšos, pagrabos, garāžās un citās palīgtelpās. Viņš pieļauj, ka viens no iemesliem šādai bezatbildībai ir bažas, ka par ierīču nodošanu būs jāmaksā, turklāt vēl jāierēķina transporta izdevumi. J. Aizbalts uzsver, ka Eco Baltia vide Rīgā un tās apkārtnē – Mārupē, Ādažos, Babītē, Jūrmalā, Salaspilī, Ķekavā – jebkāda veida nolietotās un nederīgās sadzīves un elektrotehnikas iekārtas (veļas mašīnas, televizorus, ledusskapjus, plītis, datorus, monitorus, telefonus u. c.) savāc un aizved bez maksas. Vienīgi tad, ja daudzstāvu mājā nav lifta un elektroierīce atrodas trešajā stāvā vai augstāk, saimniekiem būs nedaudz jāpiemaksā, ja viņi nevarēs veco iekārtu līdz savākšanas mašīnai nogādāt paši. Turklāt uzņēmuma piedāvājums savākt un aizvest bez maksas nolietotās elektroierīces attiecas arī juridiskām personām, kurām parasti par atkritumu izvešanu ir jāmaksā.

Izmest bīstami un neekonomiski

«Nolietotās elektroierīces nekādā gadījumā nedrīkst izmest vienkārši atkritumos, jo tās satur cilvēkiem un videi kaitīgas vielas. Tieši šā iemesla dēļ elektroiekārtas ir jānodod neizjauktas, piemēram, ledusskapim jābūt ar kompresoru, televizoram – ar kineskopu, datoram – ar mātes plati u. tml. Nereti redzēta situācija, kad veci ledusskapji un veļas mašīnas vai lielākoties to atliekas mētājas pie daudzdzīvokļu namu atkritumu konteineriem,» stāsta J. Aizbalts.

Atbrīvojoties no vecās elektrotehnikas atbildīgi, tiek taupīti ievērojami resursi. Piemēram, mobilajos telefonos atkārtoti ir izmantojami 83% no materiāliem, ledusskapjos – 85–90%, televizoros – pat 96–97%. Savāktā elektrotehnika tiek izjaukta un sadalīta pa sastāvdaļām. Tās savukārt tiek novirzītas otrreizējai pārstrādei, piemēram, metālu pārkausē, plastmasu pārstrādā granulās, stiklu sasmalcina, no vadiem un no mikroshēmām atdala vajadzīgos materiālus. Īpaša vērība tiek pievērsta bīstamiem atkritumiem, kurus atbilstoši apsaimnieko, un tikai pavisam neliela daļa nonāk sadzīves atkritumu poligonā.

«Vecas elektrotehnikas izmešana atkritumos ir izšķērdība. Pēc pārstrādes šie materiāli lielākoties tiek izmantoti jaunas elektrotehnikas ražošanā un atgriežas apritē, maksimāli samazinot ietekmi uz vidi,»sacīja J. Aizbalts.

Pieprasījums desmitkāršojies

Eco Baltia vide piedāvājums elektropreču bezmaksas savākšanai šobrīd darbojas tikai Rīgā un tās apkārtnē. Taču ko darīt citu pilsētu iedzīvotājiem ar nolietoto elektrotehniku? J. Aizbalts iesaka uzzināt, kurā vieta ir tuvākais atkritumu šķirošanas laukums. Tajos parasti ir izvietoti arī slēgti konteineri elektrotehnikas savākšanai. Informāciju var atrast arī Latvijas Zaļā punkta mājaslapā internetā. J. Aizbalts ir pārliecināts, ka, pieaugot šā pakalpojuma popularitātei, ar laiku bezmaksas savākšana tiks ieviesta arī citās Latvijas pilsētās. Par pieprasījuma pieaugumu liecina ne tikai viņa optimistiskais skats uz dzīvi, bet arī fakti. Kopš vasaras vidus, kad uzņēmums sāka piedāvāt šo pakalpojumu, savāktās un izvestās tehnikas apjoms ir desmitkāršojies. Turklāt šobrīd noris arī akcija, kas ļaus trim laimīgajiem iegūt savā īpašuma 100 eiro vērtas dāvanu kartes. Izloze paredzēta 25. janvārī. «Taču tas nenozīmē, ka bezmaksas elektroierīču izvešana beigsies. Šis ir pamatpakalpojums, un arī pēc izlozes visi, kuriem būs nepieciešama bezmaksas elektrotehnikas savākšana un izvešana, varēs pieteikt to pa tālruni 27737611,» uzsvēra J. Aizbalts.