Ceturtdiena, 23.maijs

redeem Leokādija, Leontīne, Ligija, Lonija

arrow_right_alt Latvijā

Veikalos izķer nocenoto pārtiku

To, par cik samazināt cenu pārtikai, kam pietuvojies realizācijas beigu termiņš, ir katra veikala ziņā – lielākajos mazumtirdzniecības tīklos nav vienotas politikas šajā jautājumā.

Savukārt, ja produktu tā arī nav izdevies pārdot, likumdošana to neļauj atdot, piemēram, trūcīgām personām.

Ja iepriekš pircēju attieksme bijusi vienaldzīga, tad šobrīd nocenotās preces ar svaigi pārlīmētām cenu zīmēm paķer jau no ratiņiem, pirms veikala darbinieks paspējis tās nogādāt līdz plauktam, novērots Maxima veikalos. Šeit preces, kam izsīkst derīguma laiks, var atšķirt pēc uzlīmes, uz kuras norādīts, ka produkcijas realizācijas termiņš ir saīsināts. Arī plauktos un vitrīnās šos produktus nošķir no tiem, kam derīguma laiks ir ilgāks, – novieto attiecīgās nodaļas malā, skaidro SIA Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. Nocenojums varot sasniegt arī 50% un reizēm pat 80%. Preces pārceno vairākkārt. Likumsakarība vienkārša – jo tuvāk realizācijas termiņa beigas un lielāks šo preču daudzums veikala krājumā, jo lielāks ir cenas samazinājums.

Pieprasa atlaidi

Lielāko mazumtirgotāju prakse gan atšķiras. Rimi veikalos atsevišķas pārtikas preces, piemēram, pienu, netirgo arī dienā, kas ir derīguma termiņa galējais datums, norāda SIA Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

Paši tirgotāji skaidro, ka to, par cik tieši samazināt preces cenu, lemj katrs veikals patstāvīgi – mazumtirdzniecības tīklos nav vienotas politikas šajā jautājumā. Nocenojumam gan jābūt tik lielam, lai cenu atšķirība ieinteresētu pircēju, – parasti sākot no mīnus 20%. Taču reizēm pircējam nākas vilties. Kāda rīdziniece vienā no lielāko mazumtirdzniecības tīklu veikaliem pauž sašutumu: kefīram plauktā šodien beidzas derīguma termiņš, taču prece nav nocenota. Kaut gan produkta cena ir vien 33 santīmi, tomēr parasti cenu šādos gadījumos samazina, sūrojas sieviete.

Atlikumi niecīgi

Prece ir derīga un drīkst atrasties veikala plauktā līdz datumam, kuru ražotājs norādījis preces marķējumā – piemēram, ja preces derīguma termiņš ir 20.02.2010., tad produkts ir derīgs līdz šī datuma pulksten 00.00, skaidro PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova. Pārtikas aprites uzraudzības likums noteic, ka, beidzoties derīguma termiņam, produkts ir izplatīšanai nederīgs un ir jāiznīcina.

To, kāds daudzums pārtikas produktu, kas savu laiku veikala plauktos ir nodzīvojuši, ik dienu jāizmet atkritumos, lielākie mazumtirgotāji nosaukt nevar. Taču tā kā personāla darbs ir orientēts uz to, lai preču daudzumi būtu saplānoti pietiekami precīzi, pārtikas produktu atlikumi esot ļoti niecīgi vai to nav vispār.

Der dzīvniekiem

Daudz, bet laikam vēl ne gana diskutēts par produktu, kam iztecējis realizācijas laiks, nodošanu trūcīgām personām, ko šobrīd nepieļauj likums. "Neuzskatu, ka trūcīgās personas būtu tās, kurām jākļūst par nekvalitatīvu produktu patērētājiem," uzsver SIA Elvi grupa sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Grigāne. Viņa pārliecināta, ka jāatbalsta citas aktivitātes, kā piemēru minot uzsākto sociālo programmu, kuras ietvaros maznodrošinātie un trūcīgie iedzīvotāji pašvaldību sociālajos dienestos var saņemt īpašas kartes, kas ļauj noteiktus pārtikas produktus Elvi veikalos iegādāties lētāk nekā parasti.

Šobrīd optimālā iespēja, ko pieļauj likums, ir produktu ar izsīkušu derīguma laiku izlietošana dzīvnieku barošanai, izņemot dzīvnieku – no kuriem iegūst gaļu, pienu, olas – uzturam. Rimi veikali realizācijai vairs nederīgo pārtiku nodod Rīgas Zooloģiskajam dārzam, Rīgas cirkam, dzīvnieku patversmēm un audzētavām, kas pēc apstrādes to izmanto savu iemītnieku barošanai.

***

UZZIŅAI

- Pagājušā gada nogalē un jaunā gada pirmajās dienās PVD pārbaudīja 1012 pārtikas izplatīšanas uzņēmumu

- 94 gadījumos PVD inspektori konstatējuši tirgošanos ar pārtiku, kurai beidzies derīguma termiņš

- 2008. gadā PVD centrālajā aparātā tika saņemta 391 sūdzība par pārtikas veikalu darbību, bet 2009. gadā – 485 sūdzības

- Viena no biežākajām patērētāju sūdzībām ir par produktu derīguma termiņiem

Avots: PVD