Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

SENIORIEM: Orientēšanās karte jālasa kā grāmata

UZVARĒTĀJU TANDĒMS. Māra Bolšteina (no kreisās) un Velta Zjatkova šogad Somijā atguva ceļojošo balvu pasaules rogaininga čempionātā. Diennakts laikā dāmas veica 70 kilometru garu distanci © Lelde Veinberga

«Visi brīnās, ka mēs savā vecumā to spējam un izturam, turklāt ar labiem rezultātiem. Bieži uzvaram pat desmit gadus jaunākas konkurentes,» stāsta jelgavniece Māra Bolšteina (71), kura ar savu sportiskā dzīvesveida kolēģi Veltu Zjatkovu (76) šogad atkārtoti kļuva par pasaules rogaininga čempionēm ultra veterānu klasē sieviešu konkurencē.

V. Zjatkovai pieder pirmā atjaunotā Vienības brauciena uzvarētāja balva, kura iegūta pirms 20 gadiem. «Saņēmu vēl velosipēdu un rokas spiedienu no tā laika Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa un Ministru prezidenta Māra Gaiļa. Šogad Vienības velobraucienā ieguvu Latvenergo Enerģiskākā braucēja balvu,» stāsta Velta, kurai velosipēds ir ikdienas sabiedrotais ceļā uz dārzu.

Abu dāmu aizraušanās ar sportu un aktivitātēm svaigā gaisā ir asinīs kopš pusaudžu gadiem. Veltas kundze sportisku dzīvesveidu sākusi ar kalnu tūrismu. «Astoņdesmitajos gados biju starp pirmajiem pieciem jelgavniekiem, kuri uzkāpa Elbrusā,» stāsta Velta. Elbrusa augstums ir 5642 metri. Abas dāmas aktīvi piedalījās savu darbavietu kolektīvu sporta vienībās, kur kopējās sacensībās arī iepazinās un kļuva par lielisku komandu. Māra ar orientēšanos nodarbojas vairāk nekā 45 gadus. «Sāku ar nakts mačiem, neko iepriekš nezinādama, taču, kad man iedeva karti, ātri sapratu, kas darāms,» aizrautīgi stāsta Māra. Bolšteinu ģimene ir dibinājusi orientēšanās klubu Alnis Jelgavā. Biedrību pārstāv ģimenes ar bērniem un azartiski seniori.

Piedaloties dažādās Latvijas un ārvalstu sacensībās, iegūtas daudzveidīgas balvas – no bērzu sulas pudeles līdz izgrebtiem koka suvenīriem. Vērtīgākā ir ceļojošais zābaciņš – pasaules rogaininga čempionāta ceļojošā balva. Pie Veltas un Māras tā atrodas jau otro reizi. Kundzes pirmo reizi uzvarēja pasaules rogaininga sacensības 2013. gadā Krievijā. Šogad zābaciņu atguva kalnainajā Somijā, aiz Polāra loka. Diennakts laikā dāmas veica vairāk nekā 70 kilometru. Sacensību laikā nesanāk ne ilgi sēdēt, ne ērti gulēt. Var vien dažas stundas naktī atpūsties, ko par gulēšanu esot grūti nosaukt.

Velta savas medaļas salikusi vairākos maisiņos un kastēs, savukārt Māras balvas atrodas pie sienas un pat sakārtas uz brieža ragiem. «Tā tik jāturpina tālāk, jo, ja apstāsimies, vairs arī nevarēsim pakustēties,» saka Māra.

Orientēšanās ļāvusi atgriezties dzimtajās vietās. Abas kundzes ir piedalījušās sacensības, kurās pārņem sajūta, ka apkārtējā vide ir pazīstama. «Mājās pārbraucot un izpētot kartes, atklāju, ka esmu bijusi vien pāris simtu metru attālumā no dzimtajām mājām,» piedzīvojumos dalās Māra. Runājot par nākotnes plāniem un sacensībām, Māra cer pierunāt Veltu un piedalīties pasaules rogaininga čempionātā 2017. gadā, kurš norisināsies Latvijā, Rēzeknes pusē.

«Orientēšanās ir demokrātisks sporta veids, kur cilvēks darbojas pēc savām spējām, noskaņojuma un fiziskajām dotībām. Iespējams nogaršot meža veltes un klausīties putnu dziesmas,» saka Māra. Vasarā norisinās četras līdz piecas sacensības nedēļā, savukārt ziemā sporto uz slēpēm. Orientēšanās saved kopā dalībniekus no pirmsskolas vecuma bērniem līdz pat 80–90 gadus pieredzējušiem entuziastiem. «Mežā var aizmirst savas raizes. Nav svarīgi, kas esi pēc profesijas,» saka dāmas. Jebkura vecuma cilvēkiem, kas pirmo reizi atnāk uz nodarbībām, pieredzējušākie orientieristi visu parāda un izstaigā līdzi pa kontrolpunktiem. Sākumā ieteicams atnākt ar draugu, kurš iedrošinās un palīdzēs. Kundzēm zināmi vairāki gadījumi, kad pēc slimību pārvarēšanas ārsti rekomendē uzturēties svaigā gaisā, kas strauji veicina atveseļošanos.