Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Vai zīdaiņa mocītājs saņems mūža ieslodzījumu?

© F64

Vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par seksuālu vardarbību pret zīdaini, atrodas apcietinājumā, bet bērna mātei ir liecinieces statuss. Kokneses novadā vardarbību pārcietušais mazulis šobrīd atrodas drošībā – slimnīcā Rīgā, kur viņam veiktas operācijas. Bērna stāvoklis ir apmierinošs.

Iespējams, šīs nedēļas beigās mamma un bērns atgriezīsies mājās, saka Kokneses novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Silvija Vēze. Viņa norāda, ka cietušā bērna mamma ir augusi un dzīvojusi «normālā lauku ģimenē», viņas māte ir pedagoģe.

Ar 1962. gadā dzimušo vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par 10 mēnešus vecās meitenītes mocīšanu, bērniņa mamma kopā vairs neesot dzīvojusi. Liktenīgajā dienā sieviete iegājusi pie viņa it kā pēc aicinājuma kaut ko palīdzēt. Kopā ar zīdaini. Māte uz brīdi esot izgājusi, bērns palicis dzīvoklī, kad viņa atgriezusies, meitenīte asiņojusi. Vai dzīvoklī kāds dzēra, tieši kurš lietoja alkoholu, kāpēc sieviete gāja pie vardarbīgā faktiskā vīra, kurš viņu sitis, kāpēc līdzi paņēma mazo meitiņu – pagaidām izplatītas vien dažādas versijas. Lai pieliktu punktu spekulācijām, Kokneses novada bāriņtiesa ir iesniegusi Valsts policijā lūgumu sākt kriminālprocesu un izvērtēt mātes atbildību saistībā ar paziņas veikto seksuālu vardarbību pret 10 mēnešus vecu meitenīti.

Pašlaik pie meitenītes slimnīcā atrodas viņas mamma, un vakar abas apmeklēja Kokneses novada bāriņtiesas darbiniece. S. Vēze saka – bāriņtiesas darbiniece izrunāsies ar māti, kā arī tiks iegūta informācija no policijas un citām institūcijām. Tad vērtēs, vai bērnam ir droši atgriezties ģimenē, kur aug vēl viens bērns – lielāks puika. «Bet tas nenotiks ne šodien, ne rīt un ne parīt. Tiklīdz māte un bērns būs mājās, došos pie viņiem uz sarunu un izvērtēšu riskus. Jā, mums ir tiesības bērnu izņemt, bet bērnam tā ir trauma jebkurā vecumā,» Neatkarīgajai vakar stāstīja S. Vēze. Bāriņtiesas priekšsēdētāja personīgi nepazīstot ne sievieti, ne varmāku, bet līdz šim nav bijis pamata uzskatīt, ka māte nav spējusi rūpēties par bērniem. «Maznodrošināti, bet dzīves apstākļi labi,» piebilst S. Vēze.

Sociālais dienests iepriekš norādījis, ka sievietei nav vēlams atrasties faktiskā dzīvesbiedra tuvumā, jo viņš sievieti sitis, viņa pat uz laiku dzīvojusi krīzes centrā. Cietusī ir saņēmusi rehabilitāciju, esot darījusi visu, kas no viņas prasīts. Mamma līdz šim bijusi rūpīga un atbildīga, pirms jaunākā bērniņa piedzimšanas strādājusi, nekad neesot bijis sūdzību vai aizdomu, ka viņa pret bērniem izturētos vardarbīgi. Pēc atgriešanās no krīzes centra sievietei ierādīts sociālais dzīvoklis, lai nebūtu jādzīvo kopā ar vardarbīgo vīrieti. Bāriņtiesas priekšsēdētāja pat atvainojas par to, ka sarunas laikā nespēj valdīt emocijas, un piebilst – viņas praksē šāds gadījums ir pirmais.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa norāda, ka tiek vākta informācija, lai aizdomās turēto vīrieti varētu saukt pie kriminālatbildības. Nevienam citam neesot piemērots aizdomās turētā statuss. Vispirms tika sākts kriminālprocess par izvarošanu, pēc tam tas pārkvalificēts par seksuālu vardarbību, bet sods abos gadījumos ir vienāds – mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

UZZIŅAI

Par seksuālu varmācību pret zīdaini uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 160. panta sestās daļas: par anālu vai orālu aktu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu, anālu vai orālu iekļūšanu cietušā ķermenī, ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo un ja šis noziedzīgais nodarījums izraisījis smagas sekas vai ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, – soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.