Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas pienam lielākas izredzes palikt valsts īpašumā

© F64

Neskatoties uz to, ka lielākajam rūpnīcas Latvijas piens akcionāram – Trikāta KS – pasludināta maksātnespēja, Trikāta KS turpina pieņemt pienu no zemniekiem un arī Jelgavas rūpnīcā Latvijas piens darbs turpinās. Taču maksātnespējas procesa pasludināšana, iespējams, pavērs lielākas iespējas esošajiem akcionāriem pārņemt kontroli uzņēmumā savā ziņā.

Kooperatīva Trikāta KS biedri šodien posās uz sapulci, lai lemtu, vai un kam pārdot savas daļas Jelgavas rūpnīcā Latvijas piens. Trikāta KS šobrīd ir rūpnīcas kontrolpaketes turētājs, jo kooperatīvam pieder 55,3% Latvijas piena akciju. Pēc Valmieras rajona tiesas pagājušonedēļ pasludinātās Trikāta KS maksātnespējas lemtspēju ir zaudējusi Trikāta KS valde un biedru pilnsapulce. Šā iemesla dēļ iepriekš sasauktā biedru pilnsapulce šodien nenotiks.

Saskaņā ar Firmas.lv informāciju pašlaik Latvijas piena īpašnieki ir kooperatīvi Trikāta KS ar 53,66% kapitāldaļu, Dzēse ar 20,94% kapitāldaļu, Latraps ar 19,62% kapitāldaļu, kā arī VAKS ar 5,87% kapitāldaļu. Latraps vairākkārt piedāvāja iegādāties Trikāta KS piederošās daļas rūpnīcā, taču Trikāta KS visus Latraps priekšlikumus līdz šim noraidīja. Neoficiāli izskanējis, ka par Latvijas piena kontrolpaketes iegūšanu savā īpašumā interesējušies arī divi skandināvu koncerti – Arla Foods un Valio. Tā kā akcionāru līgumā, pēc neoficiālas informācijas, ir paredzētas esošo akcionāru pirmpirkuma tiesības, tad, iespējams, Latvijas piena kontrolpaketi varēs iegādāties kāds no esošajiem uzņēmuma īpašniekiem, piemēram, Latraps, ja, protams, to akceptēs tiesas ieceltā maksātnespējas procesa administratore. Tas paver liekākas cerības, ka ar valsts galvojumu uzbūvētā piena rūpnīca paliks Latvijas uzņēmēju īpašumā, nevis nokļūs citas valsts piensaimnieku rokās.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Latvijas piens palicis Trikātai KS parādā 3 036 600 eiro, savukārt kooperatīvs – saviem zemniekiem. «Kopš šā gada sākuma esam saņēmuši vairākus maksātnespējas brīdinājumus, jo zemnieki nevarēja ilgāk gaidīt samaksu par pienu, kurš nodots SIA Latvijas piens. Kavētās piena naudas izmaksāšana tikai tiem zemniekiem, kuri ir atsūtījuši maksātnespējas brīdinājumus, nebūtu godīga attiecībā pret pārējiem biedriem. Tādēļ pieņēmām lēmumu piena naudu izmaksāt zemniekiem proporcionāli. Atsevišķi biedri šai kārtībai nepiekrita, kā rezultātā ir uzsākts maksātnespējas process,» Neatkarīgajai skaidroja Trikāta KS valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs. Taču, neraugoties uz maksātnespējas pasludināšanu, Trikāta kooperatīva vadība ir gatava strādāt pie darbības atjaunošanas caur tiesiskās aizsardzības procesu. Trikāta KS vadība aicina zemniekus turpināt nodot pienu caur kooperatīvu, tādējādi apliecinot vēlmi saglabāt kooperatīvu un atjaunot tā maksātspēju. «Vēlos kliedēt bažas, ka šādā situācijā zemnieki nesaņemtu naudu par pienu – saskaņā ar likumdošanu administratoram ir pienākums norēķināties ar zemniekiem par pienu, kas pārdots pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas. Aicinu arī Trikāta KS kreditorus vēlreiz apdomāt iespēju dot laiku SIA Latvijas piens parādu atmaksai. Ja kreditori piekristu parāda atmaksas termiņa pagarinājumam un SIA Latvijas piens piekristu norēķināties ar zemniekiem divu gadu laikā, pastāv iespēja izstrādāt tiesiskās aizsardzības pasākumu plānu un atjaunot kooperatīva maksātspēju,» uzsvēra U. Krievārs.