Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Dimantam nepiedod likuma pārkāpumus

© F64

Vēlreiz izgaismojot Vienotības iekšējo opozīciju un atsaucoties uz dažādiem likuma pārkāpumiem, Saeima trešdien no amata atbrīvoja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāju Aināru Dimantu. Viņš šo lēmumu, visticamāk, pārsūdzēs tiesā, bet jautājums par padomes jauno vadītāju pagaidām paliek atklāts.

Pirms balsojuma par A. Dimanta atlaišanu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne deputātiem atgādināja, ka šis būs politisks, ne administratīvs lēmums, tāpēc tā apstrīdēšana nepakļaujas administratīvā procesa likumam. A. Dimantam sava taisnība būs jāpierāda Satversmes tiesā.

Par A. Dimanta atlaišanu nobalsoja 50 deputātu, pret šo ieceri iebilstot tikai astoņiem – septiņiem Vienotības frakcijas deputātiem un vienam Nacionālās apvienības (NA) pārstāvim. Pārējie deputāti vai nu atturējās, vai nebalsoja vispār.

Atlaišanas pretinieki pauda viedokli, ka partijas šobrīd izrēķinās ar NEPLP vadītāju personīgu motīvu vadīti un šādu egoistisku apsvērumu dēļ ne tikai apdraud sabiedrisko mediju neatkarību, bet uzspļauj arī tiesiskumam. Piemēram, Vienotības opozicionāre Lolita Čigāne Saeimu ironiski aicināja izstrādāt «politiskās inkvizīcijas procedūru», lai nākotnē izrēķināšanos padarītu leģitīmu. Savukārt Veiko Spolītis norādīja, ka līdzīgi A. Dimantam inkriminētajiem finanšu disciplīnas pārkāpumiem konstatēti arī vairākās ministrijās. Tāpēc būtu tikai taisnīgi, ja arī uz to vadītājiem guldītu līdzvērtīgu atbildību, bet tas nenotiek.

A. Dimanta atlaišanu atbalstošā No sirds Latvijai līdere Inguna Sudraba gan norādīja, ka ministriju pieļautie likumu pārkāpumi ir Ministru kabineta un premjeres Laimdotas Straujumas kompetence, bet atbildības izvērtēšana par pašu ievēlēto NEPLP jāuzņemas Saeimai. Viņa arī pauda cerību, ka Ministru kabineta sēžu zālē iemūžinātais teiciens «viens likums, viena taisnība visiem» ar šo Saeimas lēmumu beidzot iegūs citu jēgu.

Savukārt Kārlis Šadurskis savā uzrunā noraidīja jebkādus pārmetumus par vēlmi atlaist A. Dimantu personīgu iemeslu vai vēlmes ierobežot mediju neatkarību dēļ. «Es vēršos tikai pret nodokļu maksātāju naudas prettiesisku izmantošanu,» teica politiķis un uzskaitīja gadījumus, kad A. Dimanta vadītā padome pārkāpusi publisko iepirkumu un budžeta un finanšu vadības likumus.

«Kopumā padome rīkojas vairāk nekā ar 20 miljoniem eiro, bet neefektīvi tā rīkojusies ar 1,8 miljoniem – 9% brāķis, vai tas nav par daudz?» retoriski jautāja K. Šadurskis.

Līdz ar A. Dimanta atlaišanu ir atbrīvojusies padomes vadītāja amata vieta. Kaut arī pagaidām nav zināms, ko uz šo amatu virzīs, aizkulisēs spriež, ka padomes vadību varētu uzticēt nule tajā ievēlētajai Dacei Ķezberei, kas vēlētos, lai sabiedrisko mediju ziņās dominētu pozitīvie vēstījumi, nevis ikdienas nebūšanas.