Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Iedzīvotāji neapmierināti ar 250 bēgļu ierašanos Latvijā

© Scanpix

Šodien pēc koalīcijas sanāksmes paziņots - Latvija varētu uzņemt 250 līdz 251 bēgli. Šis oficiālais paziņojums un tajā minētais skaitlis izsaucis asas diskusijas sociālajā tīklā twitter.

Lai gan ir iedzīvotāji, kuri norāda, ka šis bēgļu skaits nav liels un uzsver to, ka arī latviešiem reiz nācies izmantot bēgļu statusu, vairākumā  ir twitter lietotāji, kuri ar šādu lēmumu nav apmierināti.

Vieni  apgalvo, ka šāda rīcība nav korekta pret Latvijas iedzīvotājiem, bēgļiem izmaksājamo pabalstu summas dēļ. Citi, tai skaitā Eiroparlamenta deputāts Roberts Zīle, argumentē, ka 250 bēgļiem, kuri tiks uzņemti Latvijā visticamāk ir arī ģimenes, kuras vēlāk dosies tur, kur atradīsies uzņemtie bēgļi, līdz ar to kopējais skaits būs ievērojami lielāks. Daži arī šo lēmumu uztver kā sava veida nodevību un norāda, ka to koalīcija pieņēmusi brīvprātīgi, nevis piespiedu kārtā.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji vienojušies, ka dalībvalstis nākamajos gados varētu uzņemt 60 000 bēgļu, tomēr par konkrētu risinājumu bēgļu uzņemšanai un sadalīšanai pa valstīm diskusijas vēl turpināsies. Paredzēts, ka ES valstu iekšlietu ministri līdz jūlija beigām vienosies par konkrētu piedāvājumu bēgļu uzņemšanai dalībvalstīs.

Tiek plānots, ka ES valstis nākamajos divos gados uzņems 40 000 patvēruma meklētāju no Sīrijas un Eritrejas, kuri atrodas Itālijā un Grieķijā. Tāpat paredzēts nodrošināt mītnesvietu 20 000 cilvēku no trešajām valstīm, kuriem nepārprotami nepieciešama starptautiska aizsardzība.