Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Eiropas veselības karti var izmantot 31 valstī

© F64

Jau vairāk nekā 218 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK), liecina Nacionālā Veselības dienesta informācija. Dienests atgādina, ka šo karti var saņemt bez maksas un tā darbojas 31 Eiropas valstī.

Eiropas veselības apdrošināšanas karte (angļu valodā – European Health Insurance Card, latviski lieto saīsinājumu – EVAK) ir dokuments, kas apliecina, ka persona ir Eiropas Savienības dalībvalsts vai Norvēģijas, Lihtenšteinas, Islandes vai Šveices Konfederācijas iedzīvotājs. Karte īslaicīgi, tas ir, līdz trīs mēnešiem, uzturoties citā Eiropas valstī, apliecina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Vasarā, kad kopumā visvairāk iedzīvotāju dodas ārzemju ceļojumos, EVAK ir īpaši noderīga, tāpēc Nacionālais Veselības dienests (NVD) atgādina par kartes saņemšanas iespējām un darbības principiem.

Vispirms – EVAK var saņemt bez maksas, un pieredze liecina, ka tas notiek pāris minūšu laikā, ja karte pieprasīta NVD birojā. Klātienē to var saņemt, uzrādot ID karti vai pasi (pirms tam jāaizpilda veidlapa par kartes saņemšanu). EVAK var pasūtīt pa pastu – NVD jānosūta šī pati veidlapa aizpildītā veidā, un, kad karte būs gatava, to atsūtīs pa pastu ierakstītā vēstulē. EVAK var pieteikt arī elektroniski, taču tad ir nepieciešams eparaksts. Vecāki var saņemt EVAK arī bērniem, uzrādot pasi ar ierakstu par bērnu vai pasi un dzimšanas apliecību.

EVAK nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību – tā tiek sniegta, lai novērstu pacienta dzīvībai bīstamu stāvokli, vai nodrošinātu nepieciešamo medicīnisko palīdzību – to sniedz veselības pasliktināšanās gadījumā, lai nevajadzētu pārtraukt uzturēšanos ārvalstīs.

Kā EVAK karte darbojas? Neatliekamā un nepieciešamā medicīniskā palīdzība tiek sniegta pacientam atbilstoši tādiem pašiem nosacījumiem kā tās valsts iedzīvotājiem, kurā valstī jūs atrodaties. NVD atgādina, ka ne vienmēr medicīniskā palīdzība būs bezmaksas, jo jāņem vērā, ka EVAK neatlīdzina ārzemēs veiktās pacienta iemaksas un līdzmaksājumus, kā arī repatriācijas jeb transportēšanas izdevumus pacienta smagas saslimšanas vai nāves gadījumā (tam papildus jāiegādājas ceļojuma apdrošināšana). EVAK darbojas, ja iedzīvotājs īslaicīgi (līdz trim mēnešiem) dodas atpūtas vai tūrisma ceļojumā, komandējumā vai darījumu braucienā, studēt vai mācību praksē (visu studiju, prakses laiku), meklēt darbu (atrodot darbu, veselības aprūpi nodrošina valsts, kurā strādā). NVD uzsver: EVAK nevar izmantot plānotu medicīnas pakalpojumu saņemšanai.

Ir izveidota arī īpaša mobilā aplikācija European Health Insurance Card, kurā ir pieejama informācija par veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas kārtību citās valstīs, neatliekamās medicīniskās palīdzības tālruņiem citās Eiropas valstīs, EVAK un tās saņemšanas iespējām, EVAK atjaunošanu, ja tā ir nozaudēta. Aplikācija ir pieejama 25 valodās. Jautājumu gadījumā NVD aicina zvanīt pa bezmaksas tālruni 80001234.

UZZIŅAI

• Latvijā 2015. gadā ir 218 109 spēkā esošas EVAK kartes

• Kartes saņemšana ir BEZMAKSAS

• EVAK var izmantot 31 valstī

• EVAK izsniedz uz 3 gadiem

Avots: Nacionālais Veselības dienests