Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Eiropas Komisija: ceļojot vienmēr jāņem līdzi Eiropas Veselības apdrošināšanas karte

© Publicitātes foto

Plānojat ceļojumu Eiropas Savienība, Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā vai Šveicē? Ja tā ir, neaizmirstiet paņemt līdzi savu Eiropas Veselības apdrošināšanas karti (EVAK). Karte var jums palīdzēt ietaupīt laiku un naudu un izvairīties no problēmām, ja būsiet saslimis vai guvis ievainojumu ārvalstīs. Saskaņā ar Eiropas Komisijas šodien publicētajiem datiem apgrozībā ir gandrīz 185 miljoni karšu.

Eiropas Veselības apdrošināšanas karte atvieglina to cilvēku piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem, kuri apdrošināti vienā no Eiropas Savienības 27 dalībvalstīm, Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā vai Šveicē, īslaicīgu apmeklējumu laikā kādā no šim valstīm.

Karte nodrošina, ka cilvēki var piekļūt tādai pašai publiskā sektora veselības aprūpei (piemēram, ārstu pakalpojumiem, aptiekām vai slimnīcām) kā cilvēki, kas apdrošināti valstī, kuru tie apmeklē. Ja tiem nepieciešama ārstēšana valstī, kurā par veselības aprūpi jāmaksā, tiem atlīdzinās izmaksas uz vietas šajā valstī vai pēc atgriešanās mājās. Galvenā doma ir nodrošināt aprūpi, kas tiem nepieciešama, lai turpinātu uzturēties šajā valstī.

Plānoti ārstēšanas pasākumi nav iekļauti Eiropas Veselības apdrošināšanas kartē, tāpēc tiem vajadzīga iepriekšēja atļauja.

Lai varētu saņemt karti, jums jābūt apdrošinātam vai iekļautam valsts sociālās nodrošināšanas sistēmā jebkurā Eiropas Savienības valstī, Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā vai Šveicē. Katram ģimenes loceklim, kurš dodas ceļojumā, jābūt savai kartei.

Katra valsts ir atbildīga par kartes izdošanu un izplatīšanu savā teritorijā. Tāpēc, lai saņemtu karti, jums jāvēršas vietējā veselības aprūpes iestādē. Lielākajā daļā valstu ir vairākas iespējas, kā var pieteikties uz EVAK ― personīgi, ar e-pasta, vēstules vai faksa starpniecību, pa tālruni vai internetā. Dažās valstīs (Zviedrijā, Norvēģijā) EVAK pieteikumu var iesniegt, izmantojot pat īsziņu! Austrijā, Čehijā, Itālijā, Šveicē un kopš 2010. gada Nīderlandē EVAK automātiski izdod visiem apdrošinātajiem cilvēkiem.

Ir zināmas dažas tīmekļa vietnes, kurās Eiropas Veselības apdrošināšanas karti piedāvā par maksu. Ievērojiet, ka karte bez maksas ir pieejama jūsu vietējā veselības aprūpes iestādē!

Vajadzības gadījumā jūs saņemsiet nepieciešamo ārstēšanu, lai turpinātu izmantot atvaļinājumu, un jums nevajadzēs šim nolūkam atgriezties mājās. Tomēr ar karti būs vieglāk pieejama bezmaksas medicīniskā aprūpe uz vietas vai arī jums būs vieglāk saņemt atlīdzību, ja vispirms būsiet samaksājis par pakalpojumiem. Ja karte nav pieejama savlaicīgi, jūs vietējai iestādei varat lūgt pagaidu aizstājapliecību. Ja esat ārvalstīs, varat lūgt nosūtīt pagaidu aizstājapliecību pa faksu.