Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Separātisma potētāji iztausta tīmekli

© f64

«Var izveidoties situācija, kurā atbrīvošanās no Latgales latviešu nacionālistiem kļūs vienīgā iespēja saglabāt varu pārējā Latvijas teritorijā.» Šīs ir citāts no Vladimira Lindermana raksta Par projektu Latgales tautas republika.

Un arī šis – «krievu cilvēki Latgalē un arī visā Latvijā ar cerībām skatās uz Krieviju». Protams, par viena traka Kremļa mīļotāja provokatīviem izteikumiem varētu nesatraukties, ja vien tie negūtu arvien plašāku rezonansi tīmeklī.

Sāks ar Georga lentītēm

Sociālajos tīklos Latgales separātisma ideja jau glīti noformēta – profilā ar nosaukumu Latgales tautas republika tviterī un mazāk apmeklētā, taču joprojām aktīvā kontā Svobodnaja Latgalija (Brīvā Latgale) blogu portālā wordpress.com. Šī esot vietne «par krievu zemes Latgales vēsturi. Krievu tautas cīņu uz savas zemes par savām elementārām, vispārcilvēciskām, pilsoniskām tiesībām».

Cilvēki, kas īsteno šīs pretvalstiskās aktivitātes, pašlaik acīmredzot iztausta tīmekļa ietekmi. Tviterī no jauna ievietots pagājušajā gadā tapis aicinājums, sākot ar 15. aprīli, nēsāt Georga lentītes «līdz brīdim, kad Ukrainā pilnā apjomā netiks atjaunotas krievu tautas tiesības». Tekstu parakstījuši anonīmi Baltijas krievu patrioti un lūdz to izplatīt tālāk. Tvitera aktivitātes rāda, ka tas arī tiek darīts. Te gan jāpaskaidro, ka daļa sekotāju pārsūta šī konta paziņojumus komplektā ar aicinājumu Drošības policijai ar steigu pievērsties separātistu provokācijām, ko tā arī ir darījusi.

«Drošības policija ir informēta par šiem profiliem un veic atbilstošas darbības, lai novērstu ar šīm aktivitātēm saistītos riskus valsts konstitucionālajai iekārtai un teritoriālajai nedalāmībai,» Neatkarīgajai raksta policijas preses dienests. Lielākā daļa profila sekotāju līdzīgi pašam Lindermanam lepojas ar savu prokrievisko nostāju, kas nolasāms gan no tekstiem, gan fona attēliem – ieroči, ģerboņi. Un neiztrūkstoši – anonimitāte.

UR bloķē Osipova biedrību

Ukraina Latgales tautas republikai ir svarīgs temats, jo ļauj izsmiet ukraiņus. Tomēr centrālā tematika skar konta nosaukumā piesaukto Latgali. Te arī publiskota Latgales karoga zaimotā versija. Vēstīts par latviešu asimilētajiem latgaļiem. Saites tiek pievienotas visu veidu informācijai, kas diskreditē, apmelo vai vienkārši nelāgā gaismā parāda Latvijas valsti. Tajā skaitā pauž pieļāvumus par «revolucionāru situāciju» Latvijas austrumos un Nacionālo bruņoto spēku nespēju tai pretoties. Tiek ziņots, ka internetā un vēl dievs vien zina kur tapusi arī Viļņas tautas republika. Tātad sīkas provokācijas notiek arī pret kaimiņvalsti.

Taču ne tikai anonīmi un ne uzreiz internetā darbojas provokatori. Jevgeņijs Osipovs ar sievu, Ilarionu Girsu un pārējo svītu nule administratīvajā tiesā panācis, ka Uzņēmumu reģistram būs atkārtoti jāskata biedrībai avrora.lv atteiktā reģistrācija. Uzņēmumu reģistrs šādi lēma, jo biedrības statūtu 2.2. punktā minēts, ka biedrība savu mērķu sasniegšanai izvirza uzdevumu – cīņa par visdrīzāko vispārējā līdztiesīguma atjaunošanu Latvijā, piešķirot Latvijas pilsonību Latvijas nepilsoņiem. Aģentūra LETA vēsta, ka, pēc Uzņēmumu reģistra domām, šādas darbības uzskatāmas par neatbilstošām valsts nepārtrauktības doktrīnai. No biedrības statūtos norādītajiem mērķiem un uzdevumiem secināms, ka biedrības darbība var apdraudēt sabiedrības vienotību un veicināt Latvijas sabiedrības šķelšanos. Taču administratīvās tiesas ieskatā – acīmredzot ne tik ļoti, lai aizliegtu biedrības dibināšanu.

Sauja provokatoru bez ietekmes

Iecerētās organizācijas nosaukums liecina, ka līdzīgi Lindermanam arī Osipovs plāno vākt domubiedrus internetā. Bet varbūt tas ir viņu kopprojekts. Katrā ziņā domēna vārds ir jau piereģistrēts, bet vēl netiek aktīvi lietots.

Vai pretvalstisko provokāciju dēļ par Latgali šobrīd būtu īpaši jāuztraucas? Drošības policijas skaidrojums cerēt, ka vismaz pagaidām ne, – darbojas maza grupa, bez plašāka atbalsta sabiedrībā: «Drošības policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šīs aktivitātes veic šaurs cilvēku loks, kas vēlas provocēt sabiedrību nolūkā pievērst uzmanību savām idejām. Tomēr nevar pilnībā izslēgt arī citus motīvus, kuru dēļ personas izvērš šādas aktivitātes. Šīs provokācijas līdz šim ir izraisījušas sašutumu sabiedrībā, taču nav vairojušas atbalstu minētajām idejām. Neraugoties uz to, Drošības policija turpina iegūt informāciju par šāda veida provokācijām un to organizatoriem, vēršoties pret tiem ar attiecīgiem tiesiskiem līdzekļiem.»