Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

LVRTC un VITA apvienošanā 55 000 latu tērēs juridiskiem pakalpojumiem

Par juridiskajiem pakalpojumiem Satiksmes ministrijas (SM) pārraudzīto "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) un "Valsts informācijas tīkla aģentūras" (VITA) apvienošanā advokātu birojs "BDO Zelmenis & Liberte" saņems 55 000 latu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Konkursu izsludinājis LVRTC savā mājas lapā, nosakot pieteikšanās termiņu pēc nedēļas. Nolikumu izņēmuši 12 pretendenti, taču piedāvājumu īsajā pieteikšanās laikā paspējis iesniegt tikai viens, kas arī atzīts par uzvarētāju, - "BDO Zelmenis & Liberte".

Konkursa īsais pieteikšanās termiņš, steigā formulētie uzdevumi un dažas ļoti specifiskas prasības, pēc valsts kontrolieres Ingūnas Sudrabas domām, rada aizdomas, ka iepirkums organizēts konkrētam izpildītājam.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) atzinis, ka "šodienas apstākļos maksimāli jātaupa un jāizvērtē nepieciešamība arī pēc juridiskajiem pakalpojumiem". Viņaprāt, kontrolējošajām iestādēm jāizvērtē konkrētā LVRTC iepirkuma lietderība.

Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) atrodas atvaļinājumā, bet ministrijā raidījuma veidotājiem nav izdevies noskaidrot, vai un kāds bija LVRTC dotais mandāts šī konkursa organizēšanai.

Advokātu birojam pasūtīts izvērtēt, kādas būtu biznesa attīstības iespējas abus valsts uzņēmumus apvienojot, kā arī šim mērķim nepieciešamo visu juridisko dokumentu sagatavošana.

Sudraba atzīst, ka LVRT jau iepriekš konstatēta "ļoti brīva" rīcība ar saviem līdzekļiem. Piemēram, LVRTC uzdevis privātstruktūrām nodarboties ar uzdevumiem, kas patiesībā jāveic uzņēmumu valdēm un ministriju ierēdņiem.

"Kaut vai tāds darbs - sagatavot valsts sekretāra lēmumu. Tas ir pilnīgi ierēdņa darbs - sagatavot dokumentu -, tas būtu jādara pašam valsts sekretāram, tas ietilpst viņa pienākumos," norāda valsts kontroliere.

Uzmanību piesaisot minētā konkursa nolikumā ietvertās prasības. "Nekā personīga" sazvanītie pretendenti, kas bija ar nolikumu iepazinušies, taču vēlējās palikt anonīmi, apgalvojuši, ka daži punkti bijuši neizpildāmi. Piemēram, advokātu birojam bija jau jābūt pieredzei valstij piederoša telekomunikāciju uzņēmuma restrukturizācijas vērtēšanā, un par to jāiegūst trīs klientu atsauksmes.

Birojā "BDO Zelmenis & Liberte" raidījums uzzinājis, ka šis advokātu kantoris iepriekš vērtējis restrukturizācijas iespējas tieši VITA. Vai konkursa organizētāji, šo prasību iekļaujot nolikumā, iepriekš zinājuši par advokātu pieredzi, raidījuman nav izdevies noskaidrot.

Birojam "BDO Zelmenis & Liberte" šis nav pirmais līgums ar LVRTC. Iepriekš viņi gatavojuši centra līgumu ar SIA "Lattelekom" par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā.

Kā norāda "Nekā personīgi", presē minēts, ka agrāk auditorkompānijas "Deloitte Latvia" darbinieki, tagad advokātu biroja partneri Jānis Zelmenis un Vita Liberte bijuši ilggadēji Ventspils tranzītuzņēmumu nodokļu konsultanti. Savdabīgās nodokļu optimizācijas shēmas tagad izmeklējot prokuratūra. Viņi tikuši minēti arī saistībā ar tā dēvēto Lemberga stipendiātu lietu. Pēc atklātībā nākušajām ziņām medijos Zelmenis un Liberte no "Deloitte Latvia" šķīrās un nodibināja savu advokātu biroju, norāda raidījums.

"Nekā personīgi" uzsver, ka ne tikai LVRTC ievērojamas naudas summas tērē juridiskiem ārpakalpojumiem. "Latvijas valsts ceļi" algojuši divus advokātu birojus par kopējo summu vairāk nekā 60 000 latu, lai realizētu Vidzemes šosejas rekonstrukciju posmā no Rīgas apvedceļa līdz "Sēnītei".

Tomēr nepārspētas pagājušā gadā, tāpat kā iepriekš, bijušas "Parex bankai" tērētās summas juridiskām konsultācijām - bez ikmēneša tēriņiem konsultantam "Nomura", kura uzdevums ir palīdzēt banku pārdot, pērn Privatizācijas aģentūra saistībā ar "Parex banku" maksājusi arī advokātu birojam "Sorainen" vairāk nekā 170 000 latu.