Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Notverts zaglis, kas Jelgavā un Rīgā nozadzis ap 50 velosipēdu

© Valsts Policija

Šī gada deviņos mēnešos Jelgavā ierosināti 89 kriminālprocesi par velosipēda zādzību, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika periodā – pērn deviņos mēnešos bija ierosināti 48 kriminālprocesi. Šogad policija atklājusi 38 gadījumus – aizturēts arī kāds agrāk tiesāts vīrietis, kurš Jelgavā nozadzis 27 velosipēdus, ziņo jelgavasvestnesis.lv

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirkņa Kriminālpolicijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Dainis Vītols stāsta, ka 1977. gadā dzimušais vīrietis ir agrāk tiesāts par mantiskiem noziegumiem un no apcietinājuma iznāca februārī (viņš tika arestēts par zādzībām, kas saistītas ar iekļūšanu dzīvokļos, mājās). Apmēram pusgada laikā viņš Jelgavā nozadzis 27 velosipēdus un, kā vēlāk atklājās izmeklēšanas gaitā, vēl apmēram 20 Rīgā. «Viņš visus velosipēdus veda pārdot uz Rīgu, un tas savā ziņā apgrūtināja mūsu darbu,» norāda D.Vītols. Nereti viņš velosipēdus pārdevis par krietni zemāku cenu nekā ir to vērtība, piemēram 200 – 300 eiro vērtus braucamos tirgojis par 30 – 50 eiro. Viņš izvēlējies nepieslēgtus velosipēdus velonovietnēs pie sabiedriskām vietām, piemēram, pie Svētās Trīsvienības torņa, lielveikaliem, bet, ja nepieciešams, pārkniebis arī trosi, ar ko velosipēds bijis pieslēgts. «Viņš stāstīja, ka pie jaunā tirdzniecības centra «RAF» pat pusi dienas dežūrējis un vaktējis, kad atbrauks kāds, kurš atstās velosipēdu nepieslēgtu,» stāsta policists. Bijušas arī divas epizodes, kad cietušie pamanījuši zādzību, pat skrējuši zaglim pakaļ, bet viņiem nav izdevies viņu notvert. Tomēr zādzību veids, liecinieku apraksts, arī videonovērošanas kameru ieraksti (lai gan tajos zaglis slēpis seju zem cepures) un citi fakti uzvedinājuši policiju uz domā, ka uzdarbojas viena un tā pati persona. D.Vītols norāda, ka aizturētais atzinies arī dažās tādās zādzībās, par kurām policija nebija saņēmusi sūdzību vai iesniegumu. «Tā kā tās bija zādzības no kāpņutelpas, tad iedzīvotājiem pastkastītēs sametām aicinājumu atsaukties, ja ticis nozagts velosipēds,» stāsta policists, norādot: saņemot personas iesniegumu par zādzību, tiek ierosināts kriminālprocess, ja vien nav iestājies noilgums – velosipēda zādzības gadījumā noilgums iestājas minimums pēc diviem gadiem.

Kopumā šogad par velosipēdu zādzību aizturētas 13 personas. Piemēram, viena no tām nozagusi četrus velosipēdus – divus izdevās atgūt, bet divi esot pārdoti Jelgavas tirgū. «Vasaras sezonā mēs regulāri pārbaudījām Jelgavas tirgus krāmu tirgu, bet zagtus velosipēdus tur nekonstatējām,» norāda D.Vītols. Tāpat aizturēts arī kāds jaunietis, kurš zādzību pastrādājis, būdams stiprā alkohola reibumā. Pēc viņa teiktā, viņš gājis garām velosipēdu novietnei un sācis visus velosipēdus kustināt, kamēr atradies kāds nepieslēgts braucamais. Uz tā arī uzkāpis un aizbraucis.

Policija aicina velosipēdu īpašniekus atbildīgāk izturēties pret savu īpašumu. Jelgavas iecirkņa priekšniece Tatjana Flandere gan norāda, ka nav veida, kā pilnīgi droši nosargāt savu īpašumu no garnadžiem, tomēr ir veidi, kā mazināt šo risku. Viens no tiem ir velosipēda reģistrācija CSDD, rāmja numura fiksēšana, īpašu pazīmju fiksēšana, arī apdrošināšana. Tāpat maldīgs ir privātmājās dzīvojošo uzskats, ka savā teritorijā īpašums ir drošībā – bijušas vairākas velosipēdu zādzības no privātmāju teritorijas. «Tiesa, ir arī tā, ka velosipēds stāv nepieslēgts un to neviens nezog,» tā viņa, stāstot, ka vasarā bijis gadījums, kad uz policiju piezvana iedzīvotājs un saka, ka daudzdzīvokļu mājas pagalmā jau divas nedēļas stāv nepieslēgts svešs velosipēds.