Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas ielās jau rosās velozagļi

© Ojārs Lūsis

Šī gada siltā ziema ir ļāvusi velobraukšanas entuziastiem biežāk pārvietoties ar divriteni, tādējādi arī velosipēdu zagļi bijuši aktīvāki, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Balta" dati.

Pērn "Balta" saņēma 39 pieteikumus par velosipēdu zādzībām, savukārt piecos gadījumos no vienas atrašanās vietas vienlaikus bija nozagti divi vai vairāk velosipēdu. Šogad līdz aprīlim saņemti jau 15 pieteikumi par velosipēdu zādzībām, bet pērn attiecīgajā periodā zādzību skaits bija vien trīs.

Šī gada sākuma velozādzību pieaugums, visticamāk, saistāms ar silto ziemu un mazo sniega daudzumu, kas aktīvākajiem riteņbraukšanas entuziastiem netraucēja pārvietoties ar velosipēdu arī aukstajos mēnešos.

"Baltas" dati liecina, ka 2013.gadā vispopulārākā zādzību vieta bija mājokļa apkaime (kāpņu telpa, pagalms, dārzs u.c.), kurā notikuši 46% no visiem zādzību gadījumiem. Savukārt 31% gadījumu zagļi velosipēdus piesavinājušies publiskās vietās, piemēram, pie veikala, bibliotēkas, naktskluba u.c. 23% gadījumu garnadži velosipēdu nozaguši no saimniecības ēkām - šķūnīšiem, pagrabiem u.c.

Statistikas dati par pēdējo trīs gadu velozādzībām liecina, ka noziegumi visaktīvāk pastrādāti vasaras mēnešos, it īpaši jūnijā un jūlijā, kad riteņbraukšanas sezona rit pilnā sparā. Taču līdz ar ziemu, aukstāku laiku un retāku riteņbraucēju aktivitāti zagļu aktivitātes izteikti samazinās novembrī un decembrī, kad "Balta" mēnesī vidēji reģistrē vien pāris zādzību gadījumus.