Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas lielajos uzņēmumos pētīs dzimumu līdztiesību

No maija līdz 15.septembrim Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) plāno veikt sieviešu un vīriešu situācijas izpēti vismaz 50 Latvijas lielajos uzņēmumos un piecos Latvijā esošos Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas valstu lielajos uzņēmumos.

SIF izsludinājis iepirkuma konkursu, kurā meklē piemērotāko pretendentu pētījuma īstenošanai, liecina informācija fonda mājaslapā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot kavējošos un veicinošos faktorus sieviešu līdzdalības paaugstināšanai uzņēmumu lēmējinstitūcijās, teikts konkursa nolikumā.

Pētījumam paredzēts atvēlēt 54 250 eiro Eiropas Kopienas nodarbinātības un sociālās solidaritātes programmas "Progress 2007-2013" finansējuma. Pieteikumus SIF gaidīs līdz 8.maijam. Savukārt pats pētījums uzvarējušajam pretendentam būs jāveic līdz 15.septembrim.

Salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm, Latvijas sieviešu iesaiste uzņēmējdarbībā ir samērā augsta, tomēr runāt par sieviešu un vīriešu līdzīgu skaitu nevar, norāda SIF pārstāvji. Tendences rādot - jo augstāks vadības līmenis, jo mazāk tajā sieviešu.

"Šāda situācija vedina domāt par "stikla griestiem", kas nozīmē, ka dažādu apstākļu kopuma rezultātā sievietes nenokļūst līdz augstākās vadības līmeņiem," pauž SIF pārstāvji. Tāpēc, lai mēģinātu noskaidrot faktorus, kas ietekmē sieviešu zemo pārstāvniecību Latvijas lielo uzņēmumu vadībā, plānots veikt minēto pētījumu.

Speciālisti uzsver, ka dzimumu līdzsvara trūkums kādā jomā sekmē virkni negatīvu seku, tostarp zemākas algas darba tirgus sektoros, kuros ir nodarbinātas sievietes, neelastīgu darba spēku krīzes situācijā, nelabvēlīgu mikroklimatu viena dzimuma kolektīvos un zemāku produktivitāti uzņēmumos.

SIF pētnieki skaidro, ka Latvijā līdz šim nav veikti padziļināti pētījumi, kas analizētu saikni starp sieviešu skaitu vadošajos amatos un šo uzņēmumu ilgtspēju un darbības efektivitāti. Savukārt valstīs, kurās tādi ir veikti, atklāts, ka uzņēmuma peļņa un citi ekonomiskie rādītāji uzlabojas, ja uzņēmuma vadībā ir līdzvērtīgs sieviešu un vīriešu skaits.