Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Kultūra

Eksperts par 2020. gada vārdu "sejauts": Tas ir tautas rokās, kā šis vārds atradīs savu lietojumu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Vakar tika paziņots 2020. gada vārds, nevārds un teiciens. Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka tika saņemti ļoti daudzi pieteikumi visās trīs kategorijās.

Latvijā jau 18 reizi norisinājās gada vārda, nevārda un teiciena paziņošana.

Nastevičs atzina, ka tika saņemti vairāk nekā 100 pieteikumi, visās trīs kategorijās.

"Ļoti liels prieks par gada vārda kandidātu daudzveidību," min kopas vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka liela nozīme gada vārdiem, nevārdiem un teicieniem saistās ar pagājušā gada jaunajiem izaicinājumiem veselības jomā. Valoda spēja pielāgoties šai situācijai.

Nastevičs atgādināja, ka gada vārda finālā izvirzījās tādi vārdi, kā mājsēde, kovidioti, burbulis. Tomēr par gada vārdu tika izraudzīts - sejauts.

Šis vārds tika izvēlēts par 2020. gada vārdu, lai varētu aizstāt neveiklo savārstījumu - mutes un deguna aizsegs.

Nastevičs atzina, ka par gada vārdu netika izraudzīta "mājsēdē", jo tas jau ir iesakņojies valodā, to plaši izmanto valdība un sabiedrība. Būtiski gada vārdu izvēlē ir to labskanība. Tam tiek pevērsta īpaša uzmanība.

"Tas ir tautas rokās, kā šie vārdi atradīs savu lietojumu," par gada vārdu "sejauts" min Nastevičs.

Citu gadu izraudzītie gada vārdi ir ļoti labi iesakņojušies sabiedrības valodas lietojumā, piemēram, glābējsilīte, zibmaksājums, zīmols. Sākotnēji arī par šiem vārdiem izcēlās asas diskusijas un tie tika skarbi vērtēti, taču šobrīd tie ir kļuvuši par neatsveramu leksikas sastāvdaļu.

Par 2020. gada nevārdu atzīts - "vaibs". Latviešu valodas kopas vadītājs atzina, ka šis vārds nāk no angļu valodas un apzīmē vibrācijas, gaisotni, noskaņu. Latviešu valodā šo vārdu var aizvietot ar vilnis, viļņoties, saviļņojums.

"Tas tika atzīts par nevārdu tāpēc, ka ir anglicisms un mūsu valodā ir pietiekami daudz izcelsmes veidi, kā to varētu izcelt ar latviešu cilmes vārdiem."

2020. gada spārnotais teiciens- "Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!"

Nastevičs atzina, ka šajā kategorijā bija ļoti sīva konkurence. Vairāki politiķu teicieni ir bijuši ļoti "spārnoti", neatkarīgi no akcijas rīkošanas.

Viņš uzsvēra, ka pagājušais gads ir aizgājis sērgas zīmē un vislielākais paldies ir jāsaka tieši veselības speciālistiem, mediķiem. Tādējādi tas ir ļoti zīmīgi, ka tieši šī frāze ieguva pirmo vietu.