Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Skolēnu dziesmu svētki: "Daugavas" stadionā vai "Arēna Rīga"?

© Ekrānšāviņš no avīzes

XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku, kam jānotiek 2020. gadā, lielkoncerts varētu tikt rīkots Daugavas stadionā vai Arēna Rīga. Iemesls tam – Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas otrā kārta tiks pabeigta tikai 2021. gadā. Nozarē strādājošie gan iesaka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) kā šā pasākuma rīkotājai izvērtēt, vai nevajadzētu svētkus pārcelt par gadu uz priekšu.

«Mežaparka Lielā estrāde mums visiem ir īstā Dziesmu svētku lielkoncerta norises vieta, kurā visiem gribas būt - gan dalībniekiem, gan skatītājiem. Ziņa, ka rekonstrukcija tiks pabeigta tikai 2021. gadā, ir gana sāpīga no visiem aspektiem,» Dziesmu un deju svētku padomes sēdē teica Valsts izglītības satura centra (VISC) Neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa.

Savi plusi un mīnusi

Svētku organizētāji vēl neesot atmetuši cerību, ka tomēr brīnums varētu notikt un estrāde būtu gatava jau 2020. gadā. IZM šobrīd neplānojot šo notikumu pārcelt uz 2021. gadu, tāpēc kā alternatīvas rīkošanas vietas jau izskatītas Arēna Rīga un Daugavas stadions. Stadiona plusi: te pietiek teritorijas gan 7000 dziedātāju, gan sēdvietu apmēram 13 000 skatītāju, ir arī visas komunikācijas. Par to, vai tur varēs nodrošināt labu apskaņošanu, būs iespējams pārliecināties tikai vasarā, lai gan eksperti jau tagad apgalvojot, ka ar to problēmu nebūs. Arēna Rīga mīnuss ir tāds, ka tajā varētu satilpt tikai apmēram 3000 skatītāju. Taču pozitīvi ir tas, ka to neietekmē laika apstākļi un var nodrošināt dažādus gaismas efektus.

Neplāno pārcelt

Uz jautājumu, kāpēc gan IZM neapsver svētku pārcelšanu par vienu gadu, A. Bērziņa norādīja, ka, pirmkārt, jau pieci gadi ir ilgs laiks skolēniem, un tas nozīmē, ka lielam skaitam nebūs iespēja piedalīties pasākumā, ja tas būs 2021. gads. Otrkārt, tas ietekmē arī sarīkojumus, kas notiek svētku starplaikā. «Tas atsaucas uz pēctecību,» uzsvēra VISC pārstāve. Treškārt, Daugavas stadionam 2021. gadā esot pavisam citi plāni, un tur nav iespējams rīkot svētkus.

Stadiona vadītājs Elmārs Martinsons gan noraidīja šādas bažas - lielo kultūras notikumu varot rīkot arī tad. Viņš atgādināja plānoto darbu grafiku: 2018. gadā - sānu tribīnes, 2020. gadā - divas ēkas tribīnēm sānos, bet 2021. gadā - multifunkcionālā halle. Katrā ziņā objekta priekšpuses būvniecības darbi netraucēšot svētku norisei.

Ieilgs un sadārdzināsies

Klātesošie gan neslēpa bažas, ka tad, ja skolēnu dziesmu svētki notiek 2020. gadā un galvenokārt stadionā, tas varētu nozīmēt to divkāršu pagarināšanos un arī ievērojamu sadārdzināšanos. Jau šobrīd aprēķini rāda, ka būs vajadzīgs vēl papildu finansējums - gan 2019., gan 2020. gadam, jo ar piešķirto summu nepietiks. Tāpat būs jāmeklē lielāki laukumi mēģinājumiem pie skolām. Iznāk tā, ka dejotāji vispirms uzstājas un tad stadions tiek nodots koristiem vai otrādi, bet svētku gājiens ir pa vidu visiem notikumiem, iespējamo svētku gaitu ieskicēja A. Bērziņa.

Dziesmu svētku padomes loceklis Romāns Vanags atgādināja, ka jārēķinās arī ar dekorācijām un iekārtojumu, ko būs jāpagūst uzstādīt un demontēt. Arī viņš sākotnēji bijis par 2020. gadu, jo domājis, ka stadions būs tā aizbūvēts, ka netiks tajā iekšā, taču nu šīs šaubas tikušas kliedētas. Tāpēc nu sliecoties par labu 2021. gadam. R. Vanags nodēvēja stadionu par samocītu alternatīvu, jo ir svarīgi, kur tiek rīkots lielkoncerts. Ja skolēnu svētki notiktu svaigi rekonstruētajā estrādē, tas tiešām būtu īsts notikums, kas paliks atmiņā uz visu mūžu arī dalībniekiem, un arī mākslinieciskās pilnvērtības ziņā būtu nesalīdzināmi pārāks. Kultūras ministre Dace Melbārde gan piebilda, ka gala lēmumu pieņems IZM, taču viņa rosināja izvērtēt otru variantu, kas šķiet daudz izsvērtāks. Savukārt Saeimas deputāte Inguna Rībena bažījās, ka, pieļaujot precedentu, ka tiek mainīts norises laiks, tas var novest pie daudz lielākiem kompromisiem.

Estrādes rekonstrukcijas projekta autors Juris Poga apliecināja, ka agrāk par 2021. gadu skatuvi nevarēs pārbūvēt, jo otrā kārta, ko sāks pēc 2018. gada Dziesmu svētkiem, ir divtik sarežģīta nekā skatītāju zonas izveide, tāpēc sasteigt to nedrīkst - pirmām kārtām drošības apsvērumu dēļ.