Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Ceļā uz simtgadi izdziedāsim Latvijas vēsturi!

DZIESMA IR DZĪVES JĒGA. Projekta atklāšanā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Elektrum darbinieku koris un labdarības organizācijas Nāc līdzās! koris iedziedāja pirmās dziesmas mūzikas platformā Izdziedam 100. Fonda Nāc līdzās! vadītāja Sarma Freiberga atklāj, ka dziesma ir vairāk nekā izklaide, tā ir viņu fonda koru dalībnieku dzīves jēga, ko pavada neizmērojamais prieks, doties uz mēģinājumiem © Publicitātes foto: Edijs PĀLENS, Latvenergo/LETA

Sagaidot Latvijas 99. dzimšanas dienu un sākot atskaiti līdz valsts simtgadei, Elektrum devis startu skanīgam projektam, kurā aicināts iesaistīties ikviens, kuram tuva mūzika un latviešu dziesmas.

Interaktīvajā mūzikas platformā Izdziedam 100 Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja gada garumā uzzināt par gadsimta vērtīgākajām dziesmām un atstāt vēsturisku liecību - savas balss skanējumu -, kas kopā ar platformu simtgadē tiks dāvāta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) arhīvam. Lai pievienotos garākajai kopdziedāšanai, nepieciešama tikai pieeja internetam - iedziedāt var vietnē izdziedam100.lv vai mobilajā lietotnē Izdziedam 100.

VĒSTNEŠI. Projekta Izdziedam 100 veidotāji, vēstneši, atbalstītāji un sadarbības partneri no Latvenergo valdes priekšsēdētāja Āra Žīgura un mūzikas konsultanta Jura Vaivoda saņēma īpašas nozīmītes kā pateicību un atpazīšanas zīmi par iesaisti Izdziedam 100 projektā un latviešu mūzikas kultūras stiprināšanā / Publicitātes foto: Edijs PĀLENS, Latvenergo/LETA

Ideja par tautas interaktīvo sadziedāšanos dzima a/s Latvenergo zīmola Elektrum darbiniekiem. Tā izveidojās par iespaidīgu projektu, kurā iesaistīti vēstures un mūzikas eksperti, kā arī vēstneši. «Latvieši lepojas ar dziedāšanu, latvieši dziesmā ietērpj dzīvi, un dziesmas triumfs ir Dziesmu svētki, kuros ne tikai man, bet daudziem no dalībniekiem kā himna skan Raimonda Paula Manai dzimtenei. Tādēļ Latvenergo un zīmols Elektrum ir uzsācis un turpinās projektu Izdziedam 100, lai ikvienam no mums būtu iespēja atcerēties, izdziedāt un nodot savu dziedāšanas enerģiju nākamajām paaudzēm, īpaši jauniešiem, kas izmanto modernākos saziņas līdzekļus,» projekta atklāšanas svētkos uzsvēra a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Mērķis ir sasniegt rekordu

Mobilajā lietotnē un interneta vietnē Izdziedam100.lv jau tagad iespējams noklausīties un pašam izdziedāt latviešu iemīļotākās un nozīmīgākās gadsimta dziesmas, kuras nes īpašu vēstījumu un sajūtas. Visu nākamo gadu katru mēnesi interesentiem tiks piedāvātas 20 jaunas izdziedamas dziesmas, kā arī vairākas klausāmas dziesmas, kas raksturos kādu no Latvijas vēstures desmitgadēm. Papildus nozīmīgu notikumu un svētku kontekstā platformai tiks pievienotas īpašas dziesmu izlases, piemēram, mums visiem zināmas Ziemassvētku melodijas. Gada garumā vietnes saturs sasniegs vairāk nekā 200 nozīmīgu skaņdarbu.

Elektrum iniciētā projekta mērķis ir ambiciozs - uzstādīt rekordu ar visvairāk vienuviet digitāli iedziedātajām latviešu dziesmām, kas kopā veidotu garāko kopdziesmu pasaulē. Piedalīties var gan individuāli, ierakstot savu balsi, gan dziedot kopā ar draugiem vai, piemēram, kori. Katram iedziedātajam ierakstam ir redzams tā izpildītājs, kas ļauj veikumu novērtēt arī citiem. Visērtāk dziesmas izdziedamas, viedtālrunī no GooglePlay vai AppStore vietnes lejupielādējot Izdziedam 100 lietotni. Vietnē katrai izdziedamajai dziesmai pieejams oriģinālais izpildījums, pavadījums, kā arī notis un vārdi. Pēc laika atskaites sāk skanēt pavadījums un var sākt dziedāt līdzi. Pēc tam, kad ieraksts saglabāts, iespējams to noklausīties, un, ja rezultāts ir tīkams, to var saglabāt, tā pievienojot savu dziedājumu kopdziesmai.

F64

Ieraksti nonāks bibliotēkas arhīvā

Dziesmu atlasi veicis mūzikas konsultants, komponists un diriģents Juris Vaivods, kurš izsaka pateicību Elektrum par šo ideju. «Tā nav tikai dziesmiņu kopā dziedāšana un ieskaņošana, bet arī kaut kas no vēstures, kuras lappuses mēs pilnībā nepārzinām. Piemēram, no klasiskās mūzikas, ar ko varam lepoties,» norāda J. Vaivods. Eksperts pie dziesmu saraksta izveides strādāja kopā ar mūziķiem un vēsturniekiem, lai izzinātu vēstures notikumus un dziesmu nozīmi tajos. Tādējādi par katru no dziesmām ir apkopoti interesanti vēsturiski fakti, kas sniedz ieskatu dziesmas tapšanā un konkrētās desmitgades vēsturē.

Ekrānšāviņš no avīzes

Nākamgad, kad pilnā sparā notiks Latvijas simtgades svētki un jau gadu iedzīvotāji būs dziedājuši un spēlējuši iemīļotākās melodijas, vietne izdziedam100.lv ar tās kultūrvēsturisko saturu un iedziedātajām dziesmām tiks nodota LNB kā dāvana nākamajām paaudzēm. LNB direktors Andris Vilks pauda gandarījumu, ka materiāli glabāsies bibliotēkā, un norāda, ka tas būs liels un atbildīgs darbs, failus apstrādāt, lai pēc tam tie digitālā veidā būtu pieejami ikvienam.

Latvenergo - pirmrindnieks

Lielu prieku par skanīgo projektu un uzņēmumu iesaisti valsts svētku veidošanā pauda kultūras ministre Dace Melbārde: «Priecājos, ka tā ir liela nacionāla uzņēmuma iniciatīva, un šādi projekti kā dāvanas Latvijai kļūst aizvien vairāk. Vairāk nekā 150 uzņēmumu iesaistās Latvijas simtgades svinībās. Latvenergo ir viens no pirmrindniekiem, un šī nav vienīgā sadarbība. Uzņēmums aktīvi iesaistās Dziesmu un deju svētku organizēšanā.»

Ministre uzsver, ka Latvijas simtgades programma veidota, lai izceltu un lepotos ar lietām, kas padara mūs stiprus. «Dziesma nav tikai izklaides veids vai māksla. Rakstu valoda radās samērā nesen, līdz tam savu vēsturi un par sevi stāstījām caur tautas dziesmām. Mūsu paaudzes uzdevums ir nodot šo mantojumu tālāk,» uzsver D. Melbārde, cerot, ka šī aplikācija vilinās jauno paaudzi dziedāt, apgūt mūziku un mācīties dziesmu vārdus.