Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Kultūra

Cildinās Ziedonim svarīgās vērtības

© Publicitātes foto

Svētdien, 3. maijā, pulksten 19 Vidzemes koncertzālē Cēsis notiks apbalvojuma Laiks Ziedonim cildināšanas ceremonija, kas notiks Raiņa jubilejas gada noskaņās.

Jau otro gadu apbalvojums tiks piešķirts pieciem cilvēkiem, kuri ar izcilību, degsmi, sūtību, veiksmi, stāju un savpatību iedvesmo labāku Latviju. «Mums vajadzīgs leģendārs cildenums. Tautai gribas leģendu. Tauta grib pati savu spēku redzēt,» reiz teicis Imants Ziedonis. 

Šogad apbalvojumam saņemti 170 pieteikumi piecās nominācijās: zinātnē – Taureņu uzbrukums, novadpētniecībā – Kedas, tautsaimniecībā – Zemi es mācos, bērniem un jauniešiem – Rabarbers un par dzīvi literatūrā – Bize.

«Ir beidzies viens ārkārtīgi interesants posms – potenciālo balvu ieguvēju un nominantu apzināšana. Ar daudziem pretendentiem komisijas satikās klātienē, un brīžiem radās neparasta sajūta, ka šie tik ļoti interesantie, apņēmīgie un talantīgie cilvēki dzīvo tepat starp mums, bet par lielāko vairumu no viņiem mēs neko neesam dzirdējuši. Bet nu mēs viņus pazīstam, un par pieciem laureātiem un vēl piecpadsmit nominantiem stāstīsim visai Latvijai, cildinot atrastos Totus,» stāsta apbalvojuma Laiks Ziedonim radošais direktors Renārs Kaupers. Viņš atklāj, ka cildināšanas ceremonija notiks pēc Raiņa lugas veidotās Imanta Kalniņa operas Spēlēju, dancoju noskaņās. «Dziedāsim paši: Renārs Kaupers, Jānis HolšteinsUpmanis, Māra UpmaneHolšteine, Raimonds Gusarevs, Jānis Strapcāns, koris Balsis Inta Teterovska vadībā, un vēl būs arī brīnišķīgs, īpaši šim gadījumam pulcēts muzikālais orķestris. Protams, ka tas ir izaicinājums, jo muzikālais materiāls ir gana sarežģīts. Bet esam apņēmības pilni, ka mums tas izdosies. Jo vairāk tāpēc, ka mums ir brīnišķīga režisore Laura GrozaĶibere, ar kuru sadarbojamies jau otro gadu, un ārkārtīgi dedzīgs, atsaucīgs un iedvesmojošs muzikālais direktors Juris Vaivods.»

Imanta Ziedoņa fonds Viegli uz Cēsīm aicina jau 30. aprīlī, kad ar lekciju Cēsu Valsts ģimnāzijā pulksten 17 viesosies profesors Vjačeslavs Kaščejevs, apbalvojuma Laiks Ziedonim 2014. gada nominācijas zinātnē laureāts. Lekcijā aicināts piedalīties ikviens – skolēni, studenti, pieaugušie, cēsnieki, vidzemnieki un citi interesenti, kuri vēlas vairāk uzzināt par modernās fizikas lielākajiem jautājumiem un izaicinājumiem. Profesors atklās savu skatījumu uz fizikas nozari, kas balstās viņa pieredzē kvantu fizikas pētījumos.

Arī maija brīvdienas fonds Viegli aicina pavadīt Cēsīs, kur no 1. līdz 4. maijam Vidzemes koncertzāles kinoteātrī bezmaksas seansos pulksten 11 būs skatāma Imanta Ziedoņa filmu skate: 1. maijā – dokumentālās filmas Imants Ziedonis. Portrets locījumos un Gada reportāža; 2. maijā pirms filmu Lomi un Mēstepatās skatīšanās būs tikšanās ar filmas Mēstepatās režisoru Zigurdu Vidiņu, 3. maijā pirms animācijas filmu parādes būs saruna ar animācijas filmu režisori Rozi Stiebru; bet 4. maijā skatītājus priecēs spēlfilma Puika.

Apbalvojumu Laiks Ziedonim atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Cēsu novada dome.