Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Cenas tīreļa laipu taka – lieliska pastaiga Lieldienās

© Kaspars Krafts/F64

Tikai pusstundas brauciena attālumā – aptuveni 30 km no Rīgas centra atrodama viena no Latvijas jaukākajām purva laipu takām. Lai tur nokļūtu, no Rīgas puses jābrauc gandrīz līdz maizes ceptuvei "Lāči" un pie norādes "Cielavas" jāgriežas pa kreisi. Tur pamanīsiet arī vispārīgu norādi "Purva laipa".

Tomēr ir vērts atbraukt arī tālāku ceļu, lai apskatītu šo unikālo dabas objektu un pavadītu brīvdienas svaigā gaisā.

Piemērota ikvienam

Vairumam cilvēku pastaiga purvā asociēsies ar gumijas zābakiem un brišanu pa sūnām, kā arī iespēju piesmelt kājas, bet ne šajā gadījumā. Kā par to liecina pats nosaukums - visā pārgājiena garumā pārvietošanās notiek pa laipām. Patiesībā tā ir ne vien privilēģija, bet arī prasība - SIA “Rīgas meži” pastaigām aicina izmantot laipu un nestaigāt pa purva teritoriju, lai neradītu nevajadzīgu slodzi unikālajam dabas liegumam. Uzņēmums arī regulāri veic laipu atjaunošanu posmos, kur tas nepieciešams. Pēdējo reiz tas darīts vēl pagājušajā gadā, tāpēc varam būt droši par laipu izturību. Turklāt pēdējā remonta laikā atjaunotajos posmos laipa paplašināta no 60 līdz 80 cm, tāpēc ir vienkāršāk pa to pārvietoties arī, piemēram, ar bērnu ratiņiem. Aptuveni 6 km garajā laipu taku posmā atrodas divi skatu torņi un pieejami piknika galdi. Tas nozīmē, ka var mierīgu sirdi doties šurp ar bērniem un pārgājiens nebūs jāpārtrauc, ja kāds no tiem sāks čīkstēt, ka grib ēst. Var ņemt pārtiku līdzi un baudīt maltīti pilnīgā mierā, svaigā gaisā un ar komfortu. Gar takas malām izvietoti soliņi, lai arī vecāki ļaudis varētu baudīt nesteidzīgu pastaigu un pie nepieciešamības varētu apsēsties un atgūt spēkus.

Kādēļ vērts apmeklēt?

Cenas tīrelis ir otrais lielākais purvs Latvijā uzreiz aiz Teiču purva un ir klasificēts kā īpaši aizsargājama teritorija jeb dabas liegums. Patiesībā kādreiz Cenas tīreļa platība bija līdzīga Teiču purvam - aptuveni 19 tūkstoši hektāru, taču cilvēku darbības dēļ tā ir sarukusi līdz 6000 ha. Cenu tīrelis un tajā esošās dabas vērtības ir izveidojušās sauszemes pārpurvošanās rezultātā. Purvs sācis veidoties pirms apmēram 5000 gadiem, bet tā dienvidrietumu daļā ir meža masīvs. Tīrelī ir vairāki ezeri, lielākais no tiem ir Skaista ezers. Purvā vēl joprojām notiek kūdras ieguve un ir iespēja apskatīt kūdras ieguves lauku.Taka sākumā ved gar noraktu kūdras purvu, kur iespējams iepazīties ar kūdras ieguves metodēm un citu informāciju par šo industriju. Pēc tam nonākam krustcelēs, no kurām tālāk laipa iet pa apli caur lielo Cenas tīreli. Pa ceļam apskatāms Skaista ezers, bet tālākajā punktā atrodas skatu tornis, kas ļauj baudīt ainavu no jaunas perspektīvas. Takas garumā periodiski izvietoti informācijas stendi par purvā sastopamajām augu un dzīvnieku sugām un vairāku veidu biotopiem. Pavasaros Cenas tīrelis ir īpaši interesants putnu vērotājiem. Purvā ir sastopamas 10 Latvijā un Eiropā aizsargājamas putnu sugas, kā arī daudzi citi. Putniem šī ir īpaši nozīmīga teritorija, jo tie izvēlas šo izcilās kvalitātes purvu ligzdošanai un kā barošanās vietu. Tikmēr citiem viskrāšņākais purvs šķitīs tieši rudenī, kad tas iekrāsojas dzeltenīgi sārtos toņos.

Pēdējā laipu takas remonta laikā uzstādīti arī jauni plakātu stendi. Tajos ir informācija par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju “Cenas tīrelis” - par tā veidošanos, vēsturi un attīstību, par iemītniekiem un augiem, par lielāko apkārtnes ūdenstilpi - Skaista ezeru un daudz kas cits. Tādēļ papildus aktīvi pavadītam laikam iegūsiet arī jaunas zināšanas par Latvijas dabu.