Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

"Mums viņa ir visskaistākā..." 5 vietas Latvijā, ko apmeklēt rudenī

© f64

Šogad rudens ir visai mainīgs, tāpēc jātver katrs mirklis, lai izbaudītu tā krāsas un smaržas, braucot apskatīt viduslaiku pilis, izstaigājot meža takas, dodoties vērot migrējošos gājputnus un brīvdabas piknikā.

Ēdoles pils Kuldīgas novadā

Vankas upītes stāvajā krastā atrodas Ēdoles viduslaiku pils - vienīgā no Kurzemes bīskapijas viduslaiku pilīm, kas vēl ir apdzīvota un pieejama apmeklētājiem. Varbūt kāda, ieejot tās pagalmā un pils telpā, atmiņā atausīs leģendārā latviešu mākslas filmā "Emīla nedarbi".

Pilī atrodas autentiska ekspozīcija: katra istaba tematiski ataino viduslaiku dzīvi, sākot ar bibliotēku, beidzot ar īpašiem, apskatei izliktiem rokdarbiem. Pati pils, kaut vairākkārt cietusi karos un ugunsgrēkos, allaž tikusi atjaunota un pārbūvēta. Pašreizējo izskatu pils ieguva 19. gadsimta 30. gados, kad tai tika izveidotas neogotiskas fasādes.

f64

Liepasmuiža Priekuļu novadā

Ja padomā ir nesteidzīgas aktivitātes, tad netālu no Cēsīm esošais un nule restaurētais mākslas kūrorts “Liepasmuiža / Lindehoff” varētu būt īsta vietā kurp doties. Pirmās ziņas par šo unikālo arhitektūras objektu, kas apvieno četru kultūru - zviedru, vācu, latviešu un krievu - ietekmi, rodamas teju pirms 350 gadiem. Teritorijā atrodas 15 ha plašs parks ar septiņiem dīķiem, dārza dizaina objektiem, muiža ar izstāžu zāli un viesnīcu un renovētu senlaicīgu pārvaldnieka māju, kurā ir izveidots pasākumu centrs.

Apmeklētājiem ir iespējas doties tematiskās ekskursijās pa muižu un parku, piedalīties mākslas nodarbībās iesācējiem, apskatīt dažādas izstādes un avotus, kas iztek no klintīm Mazā ellīte un Lielā ellīte.

Ķemeru nacionālais parks

Dodoties Jūrmalas virzienā atrodas trešais lielākais Latvijas nacionālais parks - Ķemeru nacionālais parks, kurā var doties pastaigā pa vairākām meža takām. Populārākais apskates objekts ir viens no lielākajiem sūnu purviem Latvijā - Lielais Ķemeru tīrelis ar kopējo platību 5000 ha un vecums ap 8000 gadu. Tīrelim cauri vijas koka dēļu laipa, veidojot divus pastaigu maršrutus - lielo apli, kas ir aptuveni 3.4 km garš, un mazo apli - 1.4 km garumā. Priedēs bieži var saskatīt koku čipstes un laipas tuvumā mīt baltās cielavas, rudeņos tālumā bieži var dzirdēt dzērves. Vēl interesanta apskates vieta ir Ķemeru parkā esošais Slokas ezers - sekls piekrastes ezers, kurā ligzdo vairākas aizsargājamas putnu sugas.

Tā ir laba putnu vērošanas vieta, īpaši rudens putnu migrācijas laikā. Interesanti, ka ezerā ir arī peldošs putnu vērošanas tornis. Netālu atrodas arī pastaigu taka, kuras galā ir vairāki sporta elementi bērniem. Jāatceras gan, ka stipra lietus laikā taka mēdz applūst.

Lubāna ezers un Lubānas mitraine

Tiem, kas Lielajā Ķemeru tīrelī jau bijuši un arī visus Slokas ezera putnus apskatījuši, vērts raudzīties pēc tālākām ārēm, proti, doties iepazīt Latvijas lielāko ezeru Lubānu un ap to esošo Lubāna mitrāju. Tas bioloģiskās daudzveidības ziņā ir unikāla vieta ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā mērogā. Proti, dabas liegums ir iekļauts Eiropas Savienības aizsargājamo teritoriju tīklā NATURA 2000, bet pēc Ramsāres konvencijas kritērijiem - tas ir arī starptautiskas nozīmes mitrājs. Tā teritorijā dzīvo 224 dažādas putnu sugas. Rudeņos un pavasaros ūdenskrātuvēs apmetas tūkstošiem migrējošu ūdensputnu. Tos ir ērti novērot kādā no Lubānas ezera krastos uzceltajiem putnu novērošanas torņiem.

Trušu karaliste, Ogres senleja

Atpūtai ar bērniem vai otro pusīti, vērts aizbraukt uz atpūtas centru „Trušu karaliste”, kas atrodas gleznainā Ogres upes senlejā dabas parka teritorijā un kurā apskatāmi visdažādāko nokrāsu un lieluma truši. Un ne velti tā ir “karaliste” - šeit garauši savu ikdienu aizvada skaisti veidotās pilīs un muižās, kas raisa asociācijas ar pasaku mežu. Bez trušiem karalistē mitinās komunikabli āži, zosis un mandarīnpīles. Pirms doties uz Trušu karalisti, vērts iegriezties kādā no tuvākajiem pārtikas veikaliem un piepildīt savu piknika grozu, jo karalistes viesiem ir pieejami galdi un soli, nojumes un grilli. Un kas zina, varbūt arī sanāks laimēt kādu dāvanu karti atpūtas preču vai degvielas iegādei, ja iepirksies tieši „Mego” vai „Vesko”, tā paplašinot brīvdienu iespējas un pagarinot atpūtas laiku. Cita starpā, atpūtas centrs piedāvā arī pamakšķerēt upes krastā, izvizināties zirga pajūgā, izmēģināt nobraucienu pa 160 metrus trošu ceļu un, iespējams, atklāt sevī keramiķa talantu, jo kempinga teritorijā ir uzcelta keramikas darbnīca un krāsns keramikas priekšmetu apdedzināšanai.