Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

PIEDALIES: Šīs nedēļas nogalē norisināsies Abavas senlejas ceļotāju dienas

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē, 27.–28. maijā, norisināsies Abavas senlejas ceļotāju dienas, kas tiek rīkotas, atzīmējot 60 gadu kopš Abavas ielejas kā aizsargājamas dabas teritorijas izveidošanas.

Šī būs iespēja ceļotājiem interesanti un aktīvi pavadīt brīvdienas skaistā vidē, kā arī iepazīt un izzināt vēl līdz šim dabā nezināmo un neiepazīto, lai to novērtētu un saudzētu. Pasākumu programma sāksies Kandavā ar Dabas izglītības centra Slītere un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistu organizētām izzinošām spēlēm par dabu, kajaku slalomu Abavas upes līkumos pilsētas pievārtē un turpināsies Kandavas novada svētkos,

lai nākamajā rītā saullēktu sagaidītu ar dzejas lasījumiem unikālajā Čužu purvā, Neatkarīgo informē Abavas ceļotāju dienu rīkotāju pārstāvis Jānis Matulis.

Pastaigu cienītājus abas dienas aicinās Buses pilskalna taku mazie un lielie apļi, savukārt asāku izjūtu baudītājus - stāvām nogāzēm bagātā Ružu taka, pastaigai pa kuru būs nepieciešami ne tikai piemēroti apavi, bet jābūt arī labā fiziskā formā. Lielus un mazus bērnus iepriecinās aktīvās atpūtas taka Pasakainais mežs.

Svētdien pie sevis viesos Pedvālē gaidīs tēlnieks Ojārs Feldbergs, bet Sabilē Koka rotaļlietu muzeja saimnieks Andris Millers, iepazīt Sabili varēs kopā ar gidu Māri Lāci.

Pēdējā apdzīvotajā vietā Abavas senlejā - Rendā - uz nelielās Abavas kreisā krasta pietekas Īvandes 200 metru atstatumā viens no otra izveidojušies divi no Latvijas skaistākajiem ūdenskritumiem - Valdātu un Īvandes rumba. Rendā ceļotājiem var būt interesanta senā kulta vieta Māras kambari, kuros gan vairs nav nedz Māras, ne laupītāju ar to noslēptajiem dārgumiem, bet ieleja atklājas skatam visā savā krāšņumā. Atjaunojot Rendas vīna darīšanas tradīcijas, kuras aktuālas bija Hercoga Jēkaba laikā, kad Rendas skābais sarkanvīns bija iecienīts Jelgavas galmā, tiks piedāvāts nodegustēt vīnu un ķirbju sēklas Mārtiņa Vagnera vīna dārzā un vīnotavā. Šajās ceļotāju dienās savā dārzā būs sastopams arī pats tā saimnieks.

Abas dienas atpūtas vietā Abavas rumba varēs izklaidēties amizantajās apaļajās laiviņās un mazajos sērfa kajakos, bet kanoe un kajaki no Velnakmens laivos gan līdz rumbai, gan pa Abavu visā tās garumā līdz pat ietekai Ventā. Turpat pie rumbas būs arī amatnieku un gardumu tirdziņš, kā arī ugunskura zupa kopā ar ceļotāju dienu organizatoriem.

Ar šo pasākumu tiek iedibināta tradīcija katru gadu maijā organizēt pasākumus visā dabas parka teritorijā no Kandavas līdz pat Abavas ietekai Ventā - ar auto, velosipēdiem, kājām un laivās - divas dienas visā Abavas senlejas garumā.

***

Dabas parks Abavas senleja

• Dabas parks Abavas senleja dibināts 1999. gadā, bet teritorija tiek aizsargāta kopš 1957. gada.

• Tā ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, kā arī NATURA 2000 teritorija - visā Eiropā retu un apdraudētu augu un dzīvnieku sugu dzīvesvieta.

• Dabas parks aptver ledājkušanas ūdeņu veidotu senieleju - Abavas ieleju jeb Kurzemes Šveici, kurā apskatāmas iespaidīgas upes, pļavu un nogāžu ainavas, kā arī ģeoloģiski pieminekļi.

• Upes senleja ir 2 kilometrus plata un ap 30 metriem dziļa. Mūsdienu Abava ir 124 kilometrus gara.

• Senielejā ir atrodamas īpatnējas reljefa formas - stāvi krasti, dolomītu atsegumi, smilšakmens klintis, alas, avoti un ūdenskritumi, no kuriem 11 ir aizsargājami ģeoloģiski dabas pieminekļi.

• Abavas ieleja ir viens no floristiski bagātākajiem Latvijas reģioniem ar daudzām tikai Latvijas rietumu daļai raksturīgām sugām. Te sastopamas vairāk nekā 50 aizsargājamas augu sugas.