Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Malta – Eiropas priekšpostenis Vidusjūrā

SKATS NO GOZO CITADELLAS. No restaurētās pils Gozo salas centrā paveras lielisks skats uz pilsētu © Anita DAUKŠTE

3.lapa

Jāatzīmē, ka, neraugoties uz ļoti nelielo attālumu no Ziemeļāfrikas, Maltā nav liels musulmaņu daudzums - absolūti lielākais maltiešu vairākums ir katoļticīgie. Turklāt savu piederību katoļiem viņi apliecina dedzīgi - teju pie katras mājas ir Svētās Marijas - Madonna Ta Pinu - bareljefs. Gozo salā atrodas baznīca, kur vienā no senajām svētbildēm ir attēlota Madonna Ta Pinu, kuru maltieši pielūdz ar lielu pietāti.

Vēl tik nesenie stāsti, ka Malta ir Ziemeļāfrikas bēgļu apsēsta vieta, izrādās nepatiesība - jau pēdējos divus gadus Maltā bēgļu gandrīz nav. Pārāk sarežģīta izrādās to nokļūšana kontinentā, jo Malta taču ir sala.

Par Eiropas Savienības dalībvalsti Malta tāpat kā Latvija kļuva 2004. gadā. Kā redzams tūrisma objektos, ES finansējumu tā dāsni izmantojusi seno ēku rekonstrukcijai. Izcilu ražotņu, ņemot vērā ļoti nelielos salas izmērus, valstī nav. Gandrīz viss, kas šeit tiek patērēts, ir jāieved no kontinenta vai no ļoti netālās Sicīlijas. Tāpēc arī zemas cenas Maltā nemeklējiet - viss ir salīdzinoši dārgs. It īpaši - nekustamais īpašums, jo, pirmkārt, zemes jau ir maz, otrkārt - klimats lielisks - ar maigu ziemu un ļoti karstu vasaru. Līdzīgi kā vēl nesen Latvija, Malta bija centusies uzlabot savu ekonomisko situāciju, tirgojot ES pilsonību, tikai latiņa bija krietni augstāka nekā pie mums - miljons eiro par nekustamo īpašumu, un pilsonība tava! Par nedaudz vairāk nekā miljonu eiro var nopirkt trīs guļamistabu apartamentus jeb dzīvokli pie jūras vai vismaz ar skatu uz to. Villas jau būs krietni dārgākas. Maltieši gan ar nicīgumu skatās uz šo valdības lēmumu tirgoties ar pilsonību, bet tam, paldies dievam, jau ir gluži dabiski rāmji - zemes maz un tāpat visa teju jau aizbūvēta!

Turpinājumu lasi nākamajā lapā