Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Pilsētas, kuras vērts apmeklēt pavasarī

© Scanpix, Vida Press

Kamēr ziema pamazām atkāpjas, varam jau sākt skaitīt dienas līdz pavasara sākumam, atjaunot pavasara garderobi un plānot ceļojumu uz tuvākām vai tālākām pilsētām, kurās izbaudīt ziedoni. Pavasaris ir brīnišķīgs gadalaiks individuāliem brīvdienu ceļojumiem pa Eiropu, kur daudzas pilsētas jau priecē ar patīkami siltiem laikapstākļiem. »Vakara Ziņas« sagatavojušas aktuālāko pilsētu topu, kuras noteikti vajag apskatīt pavasarī.

Signagi, Gruzija

Nelielo un gleznaini skaisto Gruzijas reģiona Kahetijas pilsētu ar pilnu pārliecību var nosaukt par vienu no skaistākajām Gruzijas vietām. Tikt līdz Signagi jeb Sighnaghi no Tbilisi ir pavisam vienkārši, ar autobusu vai mikrobusiņiem, kuri regulāri kursē katru otro stundu. Signagi ir mazā mīlestības paraugpilsētiņa, kuras ārējā fasāde tika pilnībā restaurēta. Pēc traukšanās garām pieticīgajiem gruzīnu ciematiem Signagi ar savām mazajām, glīti uzspodrinātajām mājelēm kā leļļu namiņiem liekas kā cita pasaule. Mīlestības pilsētas nosaukumu tā ieguvusi, pateicoties dzimtsarakstu nodaļai, kas šeit darbojas visu diennakti un kur laulības tiek reģistrētas 24 stundas diennaktī, pat neiesniedzot iepriekš dokumentus. Vislabāk šo romantisko pilsētu apmeklēt agrā pavasarī. Pastaiga pa klusajām un tūristu nepārpildītajām pilsētas ieliņām, kuras smaržo visdažādāko Gruzijas vīnu aromātos un piepildītas ar stāstiem par daiļo carieni Tamāru, sniegs baudu jebkuram apmeklētājam. 50 kilometru attālumā no Signagi pilsētas atrodas senais Nekresi klosteris, kurā tiek iegūts viens no labākajiem un garšīgākajiem Gruzijas avotu ūdeņiem. Aplūkojams arī Signagi cietoksnis, kas sargā pilsētas senāko daļu. Visu cietokšņa sienu garumā saglabājušies arī 28 torņi, no kuriem paveras brīnišķīga ainava uz Alazani vīnogu ieleju. Vērts apmeklēt ir Lagodehas rezervātu, Bodbe klosteri, kurā ir Svētā Nino apbedījuma vieta, 11. gadsimtā celto Alaverdi katedrāli (torņa augstums 50 metru), kas savulaik bijusi augstākā baznīca, un citus objektus, ar kuriem skaistumā var mēroties tikai neatkārtojamā Gruzijas daba.

*

Amsterdama, Nīderlande

Pavasaris ir sakuras ziedēšanas laiks Japānā un līdz ar to arī labākais gadalaiks, kad apmeklēt šo valsti, tāpat kā Eiropā Nīderlande ir ideālākā vieta, kur paša acīm skatīt bezgalīgās, krāsaino un ziedošo tulpju plantācijas. Tulpju festivāli Nīderlandē norisinās katru gadu. No 1. līdz 30. aprīlim Amsterdamā var ieraudzīt krāšņākās un iespaidīgākās ziedu kompozīcijas, kas veidotas no šīm skaistākajām pavasara puķēm, bet no 23. līdz 24. aprīlim ir iespējams piedalīties vienā no pasaulē lielākajām ziedu parādēm - simtiem ziedu platformu, kas izrotātas ar ziedošām figūrām. Taču vislabāk apmeklēt Nīderlandi un baudīt tās īsto simbolu - tulpju laukus var no 20. marta līdz 18. maijam vienā no Eiropas slavenākajām vietām - Keukenhofas karaliskajā parkā. Tā platība ir 32 hektāri, un tajos zied vairāk nekā 4,5 miljoni ziedu. No 60 000 tulpju un hiacinšu ziediņu galvenajā paviljonā ir izveidota ziedu mozaīka, uz Amsterdamas kanālu un māju fona milzīgs tulpes zieds 22×13 metru lielumā. Krāsu un formu prieks katru gadu pārsteidz no jauna, un to apmeklē aptuveni 900 000 cilvēku. Plānot ceļojumu uz tulpju karaļvalsti jāsāk jau tagad. Aprīlis un maijs ir vislabākais Nīderlandes apmeklējuma laiks. 26. aprīlī Nīderlandē tiek atzīmēta Karalienes diena, kas, iespējams, ir vieni no svarīgākajiem nīderlandiešu svētkiem. Visos Amsterdamas laukumos un ielās skan mūzika, tiek rīkoti koncerti un jautras sacensības gan lieliem, gan maziem, notiek svētku uguņošana.

*

Londona, Anglija

Pasaulē nav nemaz tik daudz cilvēku, kuriem Anglija saistītos ne tikai ar miglu un lietus līņāšanu, bet arī ar ziedoni tā visskaistākajā plaukumā un saulainu pavasara gaisotni. Taču, ja jums izdodas Londonā būt pavasarī, tad nekad vairs nesauksiet Angliju par lietainu un pelēku. Viens no miglainās Albionas brīnumiem ir pavasarī ziedošās krokusu plantācijas. Šie mazie ziediņi, kas uzplaukst ar savām baltajām, dzeltenajām, violetajām un zilajām ziedlapiņām, zied visos Londonas parkos, priecējot un sagādājot baudu tūristu un vietējo acīm. Daži pat dodas uz piepilsētu - dienvidrietumu Londonu, lai baudītu šos agros pavasara vēstnešus. Šajā vietā par krokusu pļavām, kas atrodas prom no metropoles trokšņa, var izpriecāties no sirds. Turklāt pēc krokusiem ziedēšanas un pilsētas rotāšanas šarmu pārņem visu toņu dzeltenās narcises, bet maijā prīmulas. Vienlaikus ar ziedu karaļvalsts pārstāvēm jau februāra sākumā pilsētā sāk ziedēt dažādu šķirņu ķirši un magnoliju krūmi.

*

Nica, Francija

Pavasaris ir apbrīnojams gadalaiks, jo asociējas ar mīlestību un dabas atmošanos, kā arī pirmajiem vasaras vēstnešiem - negaisiem un lietavām. Pavasaris ir arī lielisks brīdis, kad iepazīt dabu visā tās krāšņumā un daudzveidībā. Izrādās, frančiem, it sevišķi Vidusjūras Rivjēras iemītniekiem, par pavasara simbolu ir kļuvis interesents ķirbju, gurķu un melones sugas augs. Marta beigās slavenajos Nicas franciskāņu Simiē kalna klostera olīvkoku dārzos norit šim neēdamajam un dekoratīvajam dārzenim veltīts pavasara sagaidīšanas festivāls. Dīvainas izstieptas formas dārzenis, kas vairāk atgādina deformētu piltuvi, niciešiem ir pazīstams jau kopš 16. gadsimta, kad ar šo dārzeni rotāja māju nojumes, lai izvairītos no spožās Vidusjūras saules, bet no mizām veidoja dažādus virtuves piederumus - ūdens uzglabāšanas traukus un pat mūzikas instrumentus. Slaveno Francijas kūrortpilsētu pavasarī rotā šie mazie un iegarenie ķirbīši, kas visdažādākajos veidos tiek apgleznoti, izrotāti, kā arī tiem veltīti visi iespējamie pilsētas suvenīri. Tāpat restorānos tiek piedāvāti visdažādākie ķirbju ēdieni un deserti. Par godu svētkiem te no katra pilsētiņas ielas stūra skan tradicionālo Provansas orķestru mūzika, ielās tiek dejotas autentiskas senās niciešu dejas. Baudot pavasari, te vienmēr iesaka arī apmeklēt ziedu tirdziņu Saules laukumā, pastaigāties pa Anglijas promenādi vai ieelpot svaigo jūras gaisu. Tādā veidā, iespējams, izdosies palūkoties uz pavasari pavisam no cita skatpunkta.

*

Ugļiča, Krievija

Masļeņica jeb ziemas pavadīšanas un pavasara sagaidīšanas svētki ir viens no slāvu kultūras svarīgākajiem svētkiem, kas tiek atzīmēti jau kopš senseniem laikiem. Tie ir pareizticīgo svinamie svētki, ko svin septiņas dienas pirms lielā gavēņa. Pirms ilgā gavēņa ir kārtīgi jāizklaidējas, tāpēc Masļeņica izvēršas par krāšņu svētku karnevālu ar ēdienu un izklaižu pārpilnību. Līdzīgas ziemas pavadīšanas un pavasara sagaidīšanas svinības notiek arī citur pasaulē. Piemēram, Lielbritānijā tiek atzīmēta Pankūku diena, Francijā - Mardi Gras festivāls, savukārt latviešiem tie ir Meteņi - seni latviešu pavasara gaidīšanas svētki. Tomēr, ja gribat pavasari sagaidīt pēc īstenām slāvu tradīcijām, februāra beigās jādodas uz Krieviju. Viens no interesantākajiem galamērķiem ir piemīlīgā Ugļičas pilsētiņa Volgas upes krastos, kas apbur ar savu senatnīgumu un mieru. Masļeņicas laikā šeit notiek tautas svētki Lielā masļeņica un kārumu tirdziņš. Centrālajā pilsētas laukumā parasti tiek organizēts vērienīgs tirgus, kurā iespējams nobaudīt garšīgākos ēdienus un uzkodas: mājās ceptas pankūkas, karstā piena veidus, biezpiena plācenīšus un pelmenīšus.

*

Roma, Itālija

Lai gan martā laika apstākļi mēdz būt nepastāvīgi, trīs pavasara mēneši mūžīgajā pilsētā Romā lielākoties ir saulaini. Silts un pavasarīgs laiks Itālijas galvaspilsētā sākas marta beigās. Vieni no ievērojamākiem pavasara svētkiem Itālijā ir Lieldienas, kad visur notiek svētku dievkalpojumi un ielās tiek organizēti teatralizēti gājieni, bet no daudzajām kafejnīcām plūst Lieldienu sacepumu un kārumu aromāts. Bez Lieldienām romieši atzīmē arī Svētās Romas Frančeskas dienu (9. marts) un svētā Džuzepes svētkus (19. marts). Klasiskās mūzikas cienītājiem noteikti jāapmeklē pasaulē vērienīgākais klavesīna un baroka laika mūzikas festivāls. Savukārt 21. aprīlī visā pilsētā ar vērienu tiek atzīmēta Romas pilsētas dibināšanas gadadiena. Pilsētas dzimšanas dienas svētkus atzīmē ar svinīgām ceremonijām un vēsturiskās Romas impērijas sadzīves rekonstrukcijām. Šogad svinības tiks rīkotas par godu 2770. dzimšanas dienai. Maijā «Romas brīvdienas» var baudīt, pastaigājoties pa Romas ieliņām, parkiem, ieklausoties Romas strūklaku simfonijā. Tāpat noteikti aplūkojiet pilsētas rožu dārzu «Riseto Comunale» Aventīnas kalnā, kas tieši šajā mēnesī pārvēršas aromātiskā rožu pasakā.