Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Tūrisma pakalpojumu sniedzēji spēs pārdzīvot krīzi

Profesionālie tūrisma pakalpojumu sniedzēji, kas racionāli vērtēja apgrozījuma kritumu nozarē un pārorientēja savu darbību, krīzi spēs pārdzīvot, atzīst Latvijas Tūrisma aģentu asociācijas (ALTA) prezidente Kitija Gitendorfa.

Gitendorfa norādīja, ka kompānijas, kas tūrisma pakalpojumu sniegšanas nozarē strādā profesionāli, ir pārorientējušas savu darbību un piedāvā arvien jaunus pakalpojumus, tāpēc, viņasprāt, bažas par to, ka stabilie tirgus spēlētāji varētu savu darbību Latvijā beigt, nav pamatotas.

Viņa uzsvēra - lai gan kritums nozarē ir sasniedzis gandrīz 38%, tomēr, salīdzinot arī ar citām nozarēm, situācija tūrisma sfērā neesot tik kritiska.

"Šāda veida krīze ne tikai tūrismā, bet arī Latvijā ir pirmo reizi, mums nevienam nav pieredzes, kā to labāk pārvarēt, bet tās kompānijas, kurām ir labs menedžments un vadībai ir sava vīzija un stratēģija, kā pārvarēt šo gadu, tās arī strādā un turpinās to darīt," sacīja ALTA prezidente.

Viņa gan pieļāva, ka būs kompānijas, kas savu darbību beigs, tomēr tas nebūs nekas ārkārtējs, jo katru gadu esot pakalpojumu sniedzēji, kuri savu darbību beidz. "Nav noslēpums, ka ir arī kompānijas, kas tiek izveidotas tikai uz gadu," pauda Gitendorfa.

Tāpat ALTA novērojumi liecina, ka aģentūru loma arvien pieaug, jo informācijas daudzums internetā ir tik liels, ka cilvēkiem kļūst grūtāk orientēties piedāvājumā un viņi meklē profesionālu konsultantu, kas palīdzētu izvēlēties labāko ceļojuma maršrutu un veidu, bet ceļojumu pasūtīšana internetā savu aktualitāti pamazām zaudē.

ALTA ir sabiedriska organizācija, kas izveidota 1991.gadā, apvienojoties tūrisma aģentiem un tūroperatoriem, lai koordinētu tūrisma aģentu un tūroperatoru darbību. Patlaban asociācijā ir apvienojušies vairāk nekā 40 tūrisma pakalpojumu sniedzēju.