Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Sācies festivāls Lielais Kristaps

© F64 Photo Agency

Sācies Latvijas Nacionālais filmu festivāls Lielais Kristaps, kas līdz 15. aprīlim iepazīstinās skatītājus ar pēdējo divarpus gadu laikā pabeigtajiem pašmāju kino darbiem. Festivāla skates notiks kinoteātrī Splendid Palace, kā arī citviet Rīgā un Latvijā. Noslēguma ceremonija ar laureātu apbalvošanu 14. aprīlī tiešraidē tiks demonstrēta LTV 1. kanālā.

Balva par mūža ieguldījumu tiks pasniegta režisoram un scenāristam Aivaram Freimanim, savukārt konkursa balvām visvairāk nominētās filmas ir režisora Arvīda Krieva Dancis pa trim, Jevgēņija Paškēviča Golfa straume zem ledus kalna, Jāņa Streiča Rūdolfa mantojums un Jura Poškus filma Kolka Cool. Katrai ir nominācijas desmit kategorijās. Līdzās ar septiņām nominācijām ir Gata Šmita filma Seržanta Lapiņa atgriešanās, bet visas piecas pretendē uz titulu Labākā pilnmetrāžas spēlfilma un to režisori izvirzīti nominācijai Labākais spēlfilmu režisors.

Balvai īsmetrāžas spēlfilmu kategorijā izvirzīts scenārista Ivo Brieža un režisores Māras Ķimeles darbs Filma, Ilzes Kungas Gaismas zīmes, Unas Rozenbaumas Logs, Elīnas Eihmanes Gūtenmorgens un trešā acs un Jāņa Vingra Pēdējais Lāčplēsis. Par labākās pilnmetrāžas dokumentālās filmas titulu cīnīsies Dokumentālists (Inese Kļava, Ivars Zviedris), Homo@lv (Kaspars Goba), Pretrunīgā vēsture (Ināra Kolmane) un Versija Vera (Ilona Brūvere). Savukārt uz godalgu Labākā animācijas filma pretendē filmas Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu (Roze Stiebra), Korrida (Jānis Cimermanis), Lote un Mēness akmens noslēpums (Heiki Ernits, Janno Poldma), Norīt krupi (Jurģis Krāsons) un Tārpiņš (Nils Skapāns).

Kinoteātrī Splendid Palace tiek rādītas filmas, kas kandidē uz balvām kādā no 23 nominācijām. Festivāla Panorāmas skates, kur demonstrē festivālam pieteiktās, bet balvām neizvirzītās filmas, notiek Rīgas Kino muzejā. Visa nepieciešamā informācija meklējama festivāla mājaslapā www.lielaiskristaps.org.