Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

LNO orķestra arodbiedrības vadītājs Aldis Grunde kļuvis arī par LNSO arodbiedrības vadītāju

Latvijas Nacionālās operas (LNO) orķestra arodbiedrības vadītājs Aldis Grunde, kurš plašākai sabiedrībai kļuvis zināms ar aso opozīciju LNO direktoram Andrejam Žagaram un viņa vadības stilam, kļuvis arī par Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) arodbiedrības priekšsēdētāju.

Grunde apliecināja, ka vadīt LNSO arodbiedrību viņam piedāvājuši tās biedri, kuri vēlējušies vadītāju no malas, kas nebūtu atkarīgs no administrācijas un galvenā diriģenta.

LNSO arodbiedrību Grunde vada pāris mēnešu, un pašlaik galvenais uzdevums esot noslēgt koplīgumu ar orķestra vadību, lai mākslinieku un administrācijas vidū nerastos domstarpības un tiktu mazināta iespējamā spriedze. Tas gan neesot viegls process, tomēr līdzšinējās attiecības ar orķestra vadību viņš vērtēja kā pozitīvas.

Lūgts salīdzināt mūziķu un administrācijas attiecības operā un LNSO, Grunde atzina, ka, protams, operā patlaban spriedze ir krietni lielāka, tomēr problēmas nepietiekamā finansējuma dēļ esot gan vienā, gan otrā orķestrī – LNO mūziķiem tiek samazināta slodze, bet LNSO – jāņem papildu brīvdienas.

Jau vēstīts, ka Grunde kā LNO orķestra arodbiedrības vadītājs asi kritizējis Žagaru par līdzekļu izšķērdēšanu operā un pārāk lielo varu direktora rokās. Pats Žagars gan kritikai nepiekrita, norādot uz Grundes vēlmi spodrināt savu kā Nacionālās apvienības deputāta kandidāta tēlu.