Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Atzīmēs bijušā Dailes teātra režisora Arnolda Liniņa 80. jubileju

© publicitātes foto

11.decembrī Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks latviešu teātra aktiera, režisora, vairāku aktieru un režisoru paaudžu pedagoga Arnolda Liniņa (1930-1998) godināšanas pasākums, informē Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

No plkst.16 līdz 17.15 četrās telpās būs iespējams klausīties un skatīt Arnolda Liniņa radošā devuma dažādās šķautnes. Skatuves telpā "Arnolds Liniņš režisē" būs skatāmi videofragmenti no viņa iestudējumiem Dailes teātrī. Balss telpā "Arnolds Liniņš runā" varēs klausīties fragmentus no raidlugām un intervijām. Bērnu telpā "Arnolds un Māra Liniņi stāsta pasakas" būs iespēja dzirdēt fragmentus no Arnolda Liniņa ierunātajām radiopasakām un skatīties Māras Liniņas veidotās animācijas filmas. Viesistabā par Arnoldu Liniņu stāstīs Aina Matīsa un Eduards Liniņš.

Plkst.17.30 sāksies "Liniņa pa(ā)rtija", kurā Arnoldu Liniņu godinās viņa draugi, kolēģi, skolnieki un ģimenes locekļi Aina Matīsa, Māra Liniņa, Eduards Liniņš, Baiba Indriksone, Antonija Apele, Velta Skurstene, Valentīna Freimane, Baiba Broka, Kaspars Znotiņš, Akvelīna Līvmane, Andris Bērziņš, Māra Zvaigzne, Harijs Spanovskis, Gunta Grīva un citi, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas operas studijas "Figaro" dalībnieki, Latvijas Kultūras akadēmijas pedagogi un Teātra muzeja speciālisti.

Arnolds Liniņš bija ievērojams teātra režisors, aktieris, skatuves mākslas pedagogs, Dailes teātra galvenais režisors no 1971.gada līdz 1987.gadam. Viņa vadībā tika izaudzinātas Dailes teātra 5., 6. un 7. studijas, arī vairākas Tautas kinoaktieru studijas paaudzes. Dailes teātra 70. un 80. gadu izrādes - Viljama Šekspīra "Ričards III", Rūdolfa Blaumaņa "Īsa pamācība mīlēšanā", Andreja Dripes "Pēdējā barjera", Henrika Ibsena "Brands", Ferdinanda Bruknera "Elizabete - Anglijas karaliene", Raiņa "Jāzeps un viņa brāļi", Antona Čehova "Kaija", Pjēra Korneija "Sids" - ir augsti sasniegumi Latvijas profesionālajā teātrī.