Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: ŠŅK “Pats vainīgs”

© Publicitātes foto

Pagājušajā gadā kaut ko līdzīgu sprādzienam latvju neatkarīgās mūzikas skatuvē izraisīja meiteņu (un viena puiša) grandža pankroka grupa ar “garšīgo” nosaukumu “ŠŅK” – tā izrunājas kā “šņik” un grupas logo redzamas šķēres.

“”ŠŅK” darbojas kopš 2022. gada februāra un koncertē kopš jūlija. “ŠŅK” izpilda dziesmas, kuru temati ir saistīti ar feminismu, netaisnību sabiedrībā, dzimumu nevienlīdzībām un dažādiem notikumiem un pārdomām no pašu pieredzētā,” pirms atrādīšanās Radio NABA raidījumā “Bitīt matos” tas bija gandrīz viss, ko varēja lasīt par šo grupu, lai gan par to sajūsminātas atsauksmes jau pauda mūzikas žurnālisti, un meitenes iesildītāju statusam savam koncertam bija uzaicinājis pat postmetāla smagsvars “Tesa”.

Gada nogalē “ŠŅK” izdeva savu debijas EP “Pats vainīgs!”, kurā satilpinātas sešas dziesmas, tostarp “Dzelteno Pastnieku” dziesmas “Kāpēc tu mani negribi?” kaverversija. Sastāvs - Lauma Meža (vokāls, ģitāra), Katrīna Kalve (vokāls, ģitāra) un Nikola Kurmele (bass, bekvokāls), kā arī grupā “Tavas Māsas Nāsis” un citos sastāvos redzētais Emīls Pops (bungas, bekvokāls).

PAR. Lai gan pasaulē “femme rock” un pat “femme metal” nav nekas jauns, pie mums meitenes ar rokģitārām joprojām ir kaut kas neredzēts - uzreiz prātā nāk vien 90. gadu sākuma rokgrupa “Šķembas”, - tāpēc nav brīnums, ka “ŠŅK” izpelnījušās tādu uzmanību. Cik redzēts no “dzīvās” uzstāšanās fragmentiem “YouTube”, koncertos viņas ir spēks (pandēmija pagaidām nav devusi iespēju apskatniekam pārliecināties par to savām acīm) - neapvaldīts, mežonīgs un huligānisks. Ierakstā “šņikmeitenes” arī apliecina savu pankroka lēdiju statusu, ar milzu sparu un enerģiju skaļi (ļoti skaļi!) izkliedzot sāpi un “izzāģējot” to ar saviem instrumentiem. Labākais gabals šķiet pusotru minūti garais “Derīguma termiņš”, taču interesantas ir arī pārējās dziesmas - pancīgi jestrā “Par draugiem” un “pofigistiski rejošā” “Oportūniste”, arī fatālā “Nevajadzīgs” un histēriskā “Brīnums”. Arī ar skarbu vārdu izvēli grupa neskopojas. Nez, kāds būs šo meiteņu turpinājums?

PRET. Lai gan no pankiem kvalitāti it kā neviens neprasa, vismaz pašu ierakstu gan gribētos klausāmāku - pat skanējumu saprast ir pagrūti, par tekstiem nerunājot.