Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Metālmūziķi riskē pirmie: festivāls "Zobens un Lemess" būs!

Poļu blekmetāla grupas “Batushka” mūziķi ir teju vai mītiski tēli, kas vienmēr uz skatuves kāpj tērpušies kapucēs. Pašlaik šī grupa sadalījusies divās, taču pie mums brauks īstie “batjuškas” – ar tās dibinātāju un iepriekšējā albumā “Panihida” visu iekļauto dziesmu autoru Kšištofu Drabikovski priekšgalā. © Publicitātes foto

Nedēļas nogalē klubā “Melnā piektdiena” ierobežotam klausītāju skaitam tika organizēts pirmais klātienes koncerts, kura laikā tika paziņota metālmūzikas cienītājiem priecīga vēsts – sestais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un Lemess” notiks arī šogad!

Festivāla “Zobens un Lemess” norise bija plānota jūnija sākumā, taču kovidkrīzes dēļ to nācās uz nenoteiktu laiku pārcelt. Iesākumā piesardzīgi izteiktās prognozes par tā rīkošanu 7. - 9. augustā “Melnajā piektdienā” ieguva konkrētas aprises - festivāla organizators Valdis Bērzvads oficiāli apstiprināja, ka pasākums minētajos datumos tiešām notiks, turklāt jau ierastajā vietā - Mūsas un Mēmeles satekā, Bauskas pilskalna parkā. Pagaidām vēl pāragri precizēt tā detaļas - Valdis teica, ka praktiski visas iepriekš izziņotās grupas jau ir apstiprinājušas dalību festivāla jaunajos datumos, problēmas varētu rasties vien ukraiņu un baltkrievu grupām, tomēr arī ar tām šobrīd ir rasts risinājums vīzu sakarā. “Ceru, ka varēs ierasties visas [iepriekš pieteiktās] grupas,” apstiprināja “Zobens un Lemess” rīkotājs. Protams, festivālā tiks noteikta virkne ierobežojumu, kas attiecas uz distancēšanās prasībām un pieļaujamo apmeklētāju skaitu. Biļetes uz festivālu bija pārdošanā jau no decembra, un šobrīd ir izpirkta aptuveni puse no pieļaujamā skaita.

Kāpēc tieši šie datumi? “Tā ir vienīgā iespējamā nedēļas nogale šovasar,” norāda Valdis. “Festivāla sekmīga norise ir atkarīga no milzums iesaistīto pušu sadarbības, un pasākumā to ir ļoti daudz - mūziķi, mākslinieki un senā ciema dalībnieki, aparatūra un tās apkalpojošā komanda, apsardze, ēdinātāji, neskaitāmi tehniskie darbinieki un, protams, norises vietas un to apkalpojošā personāla pieejamības jautājums. Vienīgā iespēja šovasar festivālu sagatavot pienācīgā kvalitātē ir 7. un 8. augusts.” Sestā festivāla “hedlaineru” lomai iepriekš tika plānoti poļu “Batushka”, pašmāju “Skyforger” un ukraiņu “Nokturnal Mortum”. No Ukrainas pie mums vēl plānots deleģēt “Khors”, no Baltkrievijas - “Downcross”. Festivāla grupu sarakstā vēl ir “Vermilia” (Somija), “Bestia” (Igaunija), “Veliu Namai” un “Lietis” (Lietuva), “Urskumug” (Latvija) un virkne citu komandu. Starp citu, poļu grupu Covid-19 skāris vistiešākajā veidā - “Batushka” līderis Kšištofs Drabikovskis jau aprīlī šī vīrusa dēļ bija gūlies slimības gultā, taču tagad jau ir izveseļojies.

Interesanti, ka kaimiņi igauņi rīkojušies vēl nadzīgāk - viņu rīkotais populārais metālmūzikas festivāls “Hard Rock Laager” notiks jau 3. - 4. jūlijā. Tiesa, igauņi radikāli mainījuši tā programmu - festivālā uzstāsies tikai un vienīgi pašmāju grupas, toties praktiski visas labākās. Kopskaitā plānota 22 grupu uzstāšanās, tostarp uz skatuves kāps arī šī žanra līderi Igaunijā “Metsatoll”, vēl arī “Tharaphita”, “Goresoerd”, “Rattler” un citas. Kaimiņi pēc “dzīvajiem” festivāliem ir varen nocietušies - pēc neoficiālas informācijas praktiski visas biļetes uz “Hard Rock Laager” jau esot izpārdotas.