Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Jānis Bukums organizē roka nemierus

DAUDZVEIDĪGS. Papildus savām LRMA prezidenta un mūziķa aktivitātēm Jānis Bukums drīz atkal būs manāms TV ekrānos – kanāla STV Pirmā! veidotā šova Caur ērkšķiem uz… vadītāja lomā © Foto: Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Pavisam klusi un nemanāmi Radio SWH Rock ēterā trešdienās pulksten 20 parādījies kāds skaļš un pamanāms raidījums – Roka nemieri, ko vada Jānis Bukums.

Šajā stundu ilgajā raidījumā izskan pašmāju rokmūzikas ieraksti, tiek vēstīti dažādi jaunumi un intervēti mūziķi. «Pieredzējušais Latvijas roka lāpnesis Jānis Bukums ir gatavs pierādīt, ka baumas par rokmūzikas nāvi ir stipri pārspīlētas,» teikts raidījuma anotācijā. «Raidījumā Roka nemieri Jānis Bukums kopā ar asistentu Ēriku Saksonu ir gatavi kļūt par taviem pavadoņiem Latvijas rokmūzikā.»

Roka nemieri šobrīd (pagaidām?) ir vienīgais autorraidījums Radio SWH Rock ēterā.

«Kad es pirms gada izveidoju Latvijas Rokmūzikas asociāciju (LRMA), solīju popularizēt latviešu rokmūziku un palīdzēt jaunajiem,» stāstu iesāk LRMA prezidents Jānis Bukums. «Problēmas bija tādas, ka nebija [mediju] platformas. Gribējās kādu veco radio raidījumu formāta pasākumu: vīri parunā, uzliek dziesmu, vīri pastāsta jaunumus, uzliek dziesmu, vīri paintervē, uzliek dziesmu. Mēģinājām sadarboties ar vairākām radiostacijām, taču visās bija grūti pieņemt lēmumus, jo visur jau ir kaut kādas iestrādnes, pēc kurām tās šancē. Vienīgais, kas mūsu piedāvājumu lika aiz auss un nemānoties apsolīja, bija [Radio SWH Rock ētera producents Artis] Dvarionas, kas teica, ja vien būs kaut mazākā iespēja, es būšu pirmais, kam viņš dos ziņu. Mūsu asociācijas komanda bija uz starta līnijas, un kādā vakarā viņš man zvana un saka - maucam, varat?! Varu! Atsūti man pilotu apskatīties. Mēs uzreiz to aizbliezām, jo bijām to sagatavojuši jau iepriekš. Pašlaik mums ir bijuši seši raidījumi, bet mēs turpināsim mūžīgi mūžos,» kā vienmēr, Bukums ir maksimālists.

Lai arī dažādās valodās, Roka nemieros skan tikai latviešu blices, turklāt no kādām septiņām dziesmām vismaz trim jābūt latviski. Roka nemieru repertuārs stilistiski ir visdažādākais - sākot no Preternatural, Darrva un Stagnant Project līdz pat tādām grupām kā Inokentijs Mārpls un Indygo. Bukums atzīst, ka cenšas lavierēt pa zelta vidusceļu - lai neskan pilnīgs softs, bet lai nav arī absolūts thrash & death, lai daudzmaz audzētu auditoriju. «Pašlaik mums ir jaunumi, mums vēl ir vēsture, kuros nesaucam gada skaitļus, bet suminām vecos vīrus, uzliekam kādu viņu dziesmiņu. Tad ir intervija, vēl arī asociācijas ziņas. Pagaidām tas īsumā viss,» informē mūziķis.

LRMA vienubrīd sociālajos tīklos veidoja arī blogu, kurā bija skatāmas dažādas diskusijas un intervijas. «Šobrīd mums šis blogs ir apstādināts, jo no rudens mēs to sāksim jaunā kvalitātē: intervēsim ne tikai muzikantus, bet arī cilvēkus, kas varētu ietekmēt roka industriju, sākot no politiķiem līdz citām nozarēm. Piemēram, no Kultūras ministrijas, no AKKA/LAA, Kultūrkapitāla fonda u.tml. Lai vienkāršā valodā pastāsta, ko var darīt muzikants, lai popularizētu savu mūziku, dabūtu finansējumu utt.» Par LRMA attīstības virzību Bukums izsakās atzinīgi: «Pašlaik mediju plānā mums ir online medijs, kurā no rudens būs nedaudz vairāk unikālā satura. Mēs gribam panākt to, lai [LRMA mājaslapā] ir ļoti daudz unikālā satura - vienalga, lai kaut parastākā meitene no Jelgavas tīri cilvēcīgi uzraksta, kā viņai paticis tas vai cits koncerts. Domāsim arī par kāda topa izveidi. Radioraidījums, vēl būs arī desmit līdzīga satura raidījumi televīzijā - tie vēl būs bagātināti ar videoklipiem. Ir vēl dažas iestrādnes ar rādžiņiem, bet par tām es vēl nevaru atzīties. Otrs mūsu darbības segments - nopietni darbojamies valstiskā līmenī. Mēs cīnīsimies par to, lai dabūtu radošās organizācijas statusu, līdz ar to mūsu biedri varētu dabūt radošās personas statusu, bet tas savukārt nozīmē dažādas sociālās garantijas. Ir ļoti svarīgi, lai muzikants tiktu pielīdzināts normālam cilvēkam. Vēl - sadarbojamies arī ar ārzemniekiem. Ir doma nākamgad sarīkot kādu lielu festu, esam jau uzsākuši sarunas ar vairākām pašvaldībām.»

Dažādi jaunumi ir arī pašam Bukumam - viņa projekts Jānis Bukums ik pa laikam aplaimo klausītājus ar kādu jaunu singlu un/vai videoklipu. «Tūlīt pabeigsim rakstīt albumu - tas sauksies Neuzvarētais un nāks klajā oktobra beigās vai novembra sākumā. Šoreiz izdosim to saviem spēkiem. Iesākumā viss albums būs mēnesi pieejams par velti dažādās interneta platformās, bet ap gadu miju mēs to izdosim CD formātā, kas būs domāts cilvēkiem, kurus mūsu albums ieinteresējis, lai tad viņi paši izdomā, vai viņi vēlas šo dārgo suvenīru vai ne.» Jāpiebilst, ka pēc skaita tas būs jau trešais grupas Jānis Bukums albums.