Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Otra puse" svin un svinēs

ATZĪMĒS 25. Lūk, arī izdaudzinātā grāmata ar diviem diskiem un 32 dziesmām, kā arī to notīm un vārdiem, lūk, pašreizējā Otras puses versija (no kreisās): Mārtiņš Linde, Jānis Olekšs, Ivars Makstnieks, Normunds Pauniņš, Antra Stafecka un Jānis Čubars © F64

Pagājušajā nedēļā ar nelielu pasēdēšanu un koncertiņu Sunny Melody bārā jaunumus prezentēja grupa Otra puse: jauns singls, videoklips, dubultdisks un koncerttūre.

Atzīmējot ceturtdaļgadsimta jubileju, grupa Otra puse izdevusi izlasi Labākās dziesmas. Notis. Vārdi, kurā iekļauti divi diski ar 32 dziesmām, to notīm ar vārdiem, kā arī vēsturiskām fotogrāfijām pievienotajā bukletā. «Mana doma bija šāda: ja šāda jubileja, tad albumā vajadzētu maksimāli salikt visu, ko esam pa šiem gadiem sadarījuši. Mēs paši tās notis nemaz nepierakstām - citkārt cilvēki feisbūkā ir rakstījuši, kādi akordi ir tai vai citai dziesmai, bet tad man ir jāpiesēžas pie klavierēm, lai es to atcerētos. Negribēju atsevišķu nošu grāmatu ar lielām partitūrām, gribēju, lai viss ir pa vienkāršo. Šāds grāmatas variants bija labākais, kā notis iedabūt šajā formātā. Patiesībā - baigi grūtais darbs, ņēmāmies kādus divus mēnešus,» atzina vokālists Normunds Pauniņš.

Jāatgādina, ka šī grupa tapa 1992. gada augustā, kad jumpravieši Aigars Grāvers un Aigars Krēsla nodibināja jaunu projektu, pieaicinot tolaik nevienam nepazīstamo dziedātāju Normundu Pauniņu un taustiņnieku Ivaru Makstnieku. 90. gadu vidū grupa savu darbību pārtrauca, bet 2005. gadā atjaunojās. Pašlaik tā ir praktiski pilnībā Pauniņa diriģēts projekts, kurā vēl spēlē ģitārists Jānis Čubars, basists Jānis Olekšs (dažkārt viņa vietā ir Mārtiņš Burkevics un otrādi) un bundzinieks Mārtiņš Linde, kā arī jau pieminētais Makstnieks.

Kā pilntiesīga grupas locekle nu jau ir arī Antra Stafecka, ar kuru izveidojusies sadarbība tādās dziesmās kā Uzzīmē mani, Kopā un Es Tev, kā arī jaunajā singlā Taurenis. «Domāju, ka jau oficiāli esmu grupas Otra puse otra puse,» smaidīja Antra. «Es vairs neesmu tikai kā dueta māksliniece, kas uzstājas attiecīgos projektos, bet kā štata vokāliste.» Koncertos viņa piedaloties arī grupas seno hitu izpildīšanā - ja ne kā dziedātāja, tad vismaz kā perkusioniste. «Nekas neliecina par to, ka man šajos brīžos būtu jāstāv aizskatuvē un jāgaida savs uznāciens - esmu uz skatuves kopā ar grupu.» Kopā ierakstītas kādas sešas dziesmas, tostarp arī pašas Antras sacerētā Tavās rokās. Nokļūšana Otras puses apcirkņos gan nenozīmē, ka Antra likusi punktu savām sologaitām - arī šajā jomā būs turpinājums.

Pavasarī ar koncertiem nelielākos klubos Otra puse iesāka savu jubilejas tūri. «Ļoti labi iesildījāmies gan paši, gan uzsildījām arī klausītājus. Mums bija 15 koncertu, tagad būs vēl četri. Iesāksim ar Ventspili - tā būs jau trešā reize, kad mēs savu tūri iesākam Jūras vārtos, es pat nezinu, kā tas vienmēr tā sagadās,» brīnījās Normunds. Ventspils teātra namā Jūras vārti grupa uzstāsies 21. oktobrī, bet lielākais koncerts būs 1. decembrī Rīgas koncertzālē Palladium. Tajā dalību ņems vairāki mūziķi, ar kuriem visu šo gadu laikā bijusi veiksmīga sadarbība: Aija Andrejeva, Dināra Rudāne, Aigars Grāvers, Aigars Krēsla, Arnolds Kārklis u. c. Koncertos skanēs populārākie hiti Vēstules, Ieskaties, Nakts vai rīts, Dievs dod, Rīga, Pēc lietus, Uzzīmē mani, Savādā, Jūtu ceļotājs, Kopā, Ave Pali, kā arī daudzi citi. «Esmu ļoti priecīgs un laimīgs, ka pagājuši tik daudz gadu, bet mūsu dziesmas joprojām ir dzīvas un tautā mīlētas - pat tās, kuras savu pirmatskaņojumu piedzīvojušas 1992. gadā. Gandarījums par to, ka šobrīd mēs kā grupa esam vairāk saliedēti nekā jebkad. Mēs kā labi nogatavojies vīns ar katru gadu kļūstam labāki un skanīgāki!» lepojas Normunds.

Otra puse gan negrasās apstāties pie cipara 25. «Mēs pamazām būvējam jaunu materiālu,» pastāstīja dziedātājs. «Man ir pāris gabalu, kuri ir tādā kā pusierakstītā stadijā, kaut kas top Ivaram, arī Antra ir baigi iekarsusi uz jaunu dziesmu radīšanu. Ja mēs nonāksim līdz nākamajam albumam, tēmēsim vairāk uz tādu kā kopīgo disku ar Antru, bet pēc tam - pēc tam jau skatīsimies, kā mums ies. Vilksim līdz 50, ko nu tur vairāk!» smejas Normunds.