Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Pienvedēja Piedzīvojumi "Cilvēks ar trepēm"

© Publicitātes foto

Tikai šodien, tikai par īpaši zemām cenām – šādi vai līdzīgi saukļi bieži vien redzami lielveikalu skatlogos, turklāt šis “šodien” parasti tur rēgojas vairākas dienas pēc kārtas un atgriežas ar apskaužamu regularitāti. Taču sabiliešu grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” sakarā nudien var teikt, ka “tikai šo piektdien, 12. maijā, Liepājas klubā “Fountaine Palace” varēs pilnībā noklausīties viņu pirmo programmu “Cilvēks ar trepēm” – otras šādas iespējas nebūs.”

Kā zināms, ierakstu kompānijas “Mikrofona ieraksti” jaunizveidotajā vinila plašu sērijā “Labākie albumi” kā pirmais atkārtoti izdots trio “Pienvedēja Piedzīvojumi” debijas albums “Cilvēks ar trepēm” - līdz šim 1996. gadā izdotais darbs bijis pieejams tikai kasetes formātā. Plašākai auditorijai šī programma “dzīvajā” versijā tika pilnībā atrādīta pagājušajā nedēļā koncertzālē “Palladium”, kur, bagātināta ar daudziem spēcīgiem iepriekšējo gadu hitiem, pierādīja, ka “pienvedēji” - tas ir spēks! Grupas līderis Māris Žigats iepriekš bilda, ka “Cilvēks ar trepēm” pilnībā koncertos tiks nospēlēts tikai divas reizes - “Palladiumā” un Liepājā. Ja viņš kaut ko saka, tad tā tas parasti arī ir.

Atšķirībā no kasetes, platē ir par divām dziesmām mazāk - šis formāts vienkārši tehnoloģiski diktē savu konkrētu hronometrāžu. Pazīstamākā no šīm 11 dziesmām, protams, ir pats pirmais “pienvedēju” hits “Jel”, kas, šķiet, bija arī pati pirmā roka “underground” dziesma, kas no “pagrīdes” nokļuva radiostaciju apritē. Pārējās - “Cilvēks ar trepēm”, “Tu aizgriezies prom”, “Debesis mani sauc”, “Tu, tici?”, “Vārds”, “Trīs”, “Mans enģel!”, “Nevajag”, “Noslēpties no kā?” un “Ziedu valsis”. Guntars Račs: “Tas nav nejauši, ka savu jauno vinila skaņuplašu sēriju aizsākam tieši ar “pienvedēju” albumu. Manuprāt, tas savulaik, lai arī guva zināmu atsaucību, tā līdz galam vēl nekad nav ticis novērtēts. Bet tas ir lielisks sava laika liecinieks. Arī ieraksta producenta Lena Deivisa paveiktais darbs, manuprāt, ir neticami labs tam laikam. Daudzi vēl šodien nespēj tik labi noproducēt un ierakstīt ģitārmūziku. Tikai trīs instrumenti, bet nekā netrūkst! Šajā sērijā plānojam vinila platē kādreiz izdot arī pašu pirmo grupas “Prāta vētra” albumu “Vairāk nekā skaļi”, kā arī “Menuets”, “Pērkons”, “Līvi” un Raimonda Paula labākos albumus no tiem, kuri līdz šim bijuši pieejami tikai audiokasetēs vai CD.”

PAR. Eh, nostaļģija…Ar šo audiokasetīti savulaik saistās daudzi skaisti un pat neticami piedzīvojumi. Dziesma “Jel” 90. gadu beigās uz šo rindu autora kasešu magnetofona “Majak” izspēlēta droši vien pārsimts reižu, taču vienalga ne tik bieži kā “Nevajag” - viena no pašām labākajām visu laiku “pienvedēju” dziesmām. “Cilvēks ar trepēm” ir latviešu rokmūzikas klasika - ko te vēl piebilst?!

PRET. Plate… Aizvien biežāk pie mums grupas izvēlas savus garadarbus izdot vinila platēs, turklāt nepiedāvājot alternatīvu taustāmo formātu, tas ir, CD. Savukārt tas nozīmē, ka līdzās ierastajam ripuļu virpinātājam nāksies iegādāties vēl vienu papildu “hlamu” - plašu atskaņotāju. Atkal izdevumi…