Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Vjačeslavs Mitrohins "Latviešu blūzi"

© Publicitātes foto

Pazīstamā ģitārmeistara Vjačeslava Mitrohina jaunākā programma tiek pieteikta kā «latviešu blūzi» - pagājušā gada nogalē tā tika atrādīta mūzikas namā «Daile».

Uzreiz jāuzsver, ka Mitrohins nepretendē uz amerikānisko blūzu izpildīšanu latviski, bet gan tieši uz termina «latviešu blūzs» ieviešanu. Ir taču latviešu šlāgeri (lai gan tā ir vācu mūzika), latviešu rokenrols (Elviss Preslijs droši vien kapā apgrieztos otrādi, ja kaut ko tādu padzirdētu...) un tamlīdzīgi. «Atskārsme, ka lielā daļā latviešu popmūzikas dziesmu rodamas apslēptas blūza un spiričuelu harmonijas Vjačeslavam Mitrohinam radās pirms vairākiem gadiem, muzicējot kopā ar ģitāristu Aivaru Hermani. Vairākas blūza manierē aranžētas dziesmas ģitāristu dueta izpildījumā jau izskanēja mūzikas un mākslas festivālā «Bildes». Šī uzstāšanās ļāva cerēt, ka ar laiku latvisko blūzu virkne tiks iemūžināta arī albumā,» teikts šī diska anotācijā. Šī albuma producents un skaņu režisors ir pats Vjačeslavs, turklāt ieraksts tapis viņa «MMBand Studio». Šajā albumā iekļautas 11 kompozīcijas, kuru nosaukumā vai dziesmas tekstā ir iekļautas kādas atsauces uz blūzu, vai arī vienkārši tām ir blūzisks piesitiens, savukārt bonusā ir Zigmara Liepiņa «Ķiršu lietus» savdabīgā aranžijā. Kopā ar Vjačeslavu un Aivaru šī albuma ierakstā darbojušies Raimonds Macats (taustiņi), Juris Širokovs (bass) un Ainis Zavackis (bungas).

PAR. Vjačeslavs Mitrohins ir meistars ar lielo burtu - gan ģitārspēlē, gan aranžijā. Kas to būtu domājis, ka Raimonda Paula «Ai, dundur-dundur» vai «Varbūt» var iespēlēt arī šādā versijā?! Pašas labākās te tomēr ir paša Vjačeslava sacerētās «Ceļš uz mājām» ar neatvairāmi simpātisko krievisko akcentu un pašķībo dziedāšanu, kā arī «Gājputni», kas vienkārši ir superīga un melodiska dziesma.

PRET. Kā albuma ievadošais gabals skan Mitrohina instrumentālā kompozīcija «Sarkanā buss’a blūzs» sešu minūšu garumā - diezgan neizprotama izvēle. Tāpat duālas izjūtas raisa Aivara Hermaņa «Komunālais blūzs»: skaidrs, ka šādā albumā bez tā iztikt nevarēja, taču ķerties pie tā aranžēšanas ir bezcerīga nodarbe, jo labāku par oriģinālu to vienalga nepārveidot.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».